КНСБ: Има противоречие между Кодекса на труда и заповедта за COVID сертификат за право на труд

  • 20 октомври 2021 16:17

  • 2203
  • 8
КНСБ: Има противоречие между Кодекса на труда и заповедта за COVID сертификат за право на труд
© bulphoto

Има противоречие между Кодекса на труда и новите мерки, които изискват зелен сертификат от работещите, за да имат право да се трудят, и това ще доведе до много съдебни спорове - това каза пред БНР националният секретар на КНСБ Величка Микова.

Най-големият проблем е липсата на яснота какъв ще бъде статутът на хората, които няма да бъдат допускани до работните си места заради липсата на такъв сертификат, и дали ще получават заплата.

Държавата ще компенсира фирмите заради високата цена на тока

Спешно в рамките на тристранно обсъждане между работодателите, синдикатите и държавата трябва да бъдат разгледани трудово-правните измерения на новите мерки, категорични са синдикалистите.

В КНСБ вече има сигнали от работещи в лечебни заведения, че не ги допускат до работните им места заради липса на ваксина, каза Величка Микова: "Така че да стане ясно дали лицата, които не разполагат със зелен сертификат, следва, ако не бъдат допускани, да получават някакво възнаграждение за периода, в който не изпълняват служебните си задължения, дали те са в престой, дали тези лица трябва да бъдат пуснати в неплатен отпуск, или пък в платен отпуск".

Според експерта друг въпрос, който спешно трябва да бъде решен, е кой ще плаща РСR-ите и антигенните тестове на работещи, които не са ваксинирани, както и как ще бъдат компенсирани хората, които не са допускани до работните си места: "Защото в Кодекса на труда към настоящия момент има предвидени обезщетения при недопускане на работа, но това е само тогава, когато има незаконно недопускане на служител до работното му място. В случая недопускането ще се базира на издадена заповед на министъра на здравеопазването. Приема се, че това ще е законно недопускане, а не незаконно и в този случай дори не могат да се изплатят и съответните обезщетения, които са предвидени", коментира националният секретар на КНСБ.

Мая Йорданова
2203 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Бургазлия

2021.10.23 | 13:11

8
Какво става с безработните и със съкратените Не трийте.

2021.10.20 | 22:41

7
лишена съм от право на труд и доходи заради ваксината.Дано някой ден целувате децата си студени!

2021.10.20 | 18:33

6
Отменете извънредното положение! Не желаем държавата да ни пази от ланския сняг.
Great

2021.10.20 | 18:23

5
КНСБ, стига с комунистически номера.

2021.10.20 | 18:13

4
Време е да се види че имаме и синдикати най накрая!
Неда

2021.10.20 | 17:37

3
Здравният министър да изключи немедицинските служители в болниците от изискването за зелен сертификат, така, както ги изключи от заплащане на допълнителни възнаграждения, каквито се плащат само на лекари, сестри и санитари
Столюбен

2021.10.20 | 16:51

2
здравният министър е известен гей на посетителите на тоалетните на столичната централна гара , прави кавали, лъже че после ще плати, не плаща, червена к у р ва.
Горана

2021.10.20 | 16:47

1
Здравният миниШВЕСТЕР на руменчо е умопобъркан от кашата която забъркаха служебните министри на безвремието.

Добави коментар

Водещи новини