Ректорът на УНСС сподели своята версия за скандала с уволнения преподавател

  • 25 април 2021 13:36

  • 6723
  • 49
Ректорът на УНСС сподели своята версия за скандала с уволнения преподавател
© УНСС

Ректорът на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) проф. д-р Димитър Димитров направи изявление по повод дисциплинарното уволнение на доц. Мартин Осиковски заради твърденията му, че на територията на висшето учебно заведение е била провеждана политическа агитация непосредствено преди парламентарните избори у нас.

Публикуваме становището на ректора на УНСС без редакторска намеса:

Уважаеми преподаватели, докторанти, студенти и служители на УНСС,

Във връзка с медийни публикации, отнасящи се до дисциплинарното уволнение на доц. Мартин Осиковски, искам да заявя следното: Дисциплинарното уволнение на доц. Мартин Осиковски е по повод негови неверни твърдения за политическа агитация в УНСС или агитация, организирана от УНСС. Неверните твърдения са, че на централния вход на УНСС са използвани партийни символи на политическа партия, както и че при посещението на министър-председателя на 2 април 2021 г. е извършван, по думите на доц. Осиковски, "политически агитпроп". На базата на тези неверни твърдения доц. Осиковски инициира медийна кампания срещу УНСС, като крайният резултат бяха десетки негативни публикации за нашия Университет.

Прокуратурата ще ползва кадрите на УНСС по експертизи

За мен тези обвинения са много сериозни и аз не мога да остана безучастен – както и доц. Осиковски казва: „законите на Съвестта не ми позволяват да подмина това с невнимание – другояче не мога“. Съгласно процедурите по Кодекса на труда поисках писмено обяснение от доц. Осиковски, с искане да представи доказателства за своите твърдения. Такива доказателства не бяха представени. На базата на тези обяснения и след преценка на всички обстоятелства по този казус, свързани с доброто име на Университета и лоялност към работодателя, на 21 април 2021 г. взех решение за дисциплинарно уволнение съгласно Кодекса на труда.

До момента съм дал десетина интервюта по темата за различни медии, включително и няколко телевизии. Не се крия и не отбягвам темата. За разлика от доц. Осиковски, своевременно съм информирал за решението си академичната общност в лицето на Ректорския съвет, Ректорско-деканския съвет и Академичния съвет на УНСС. Взимам решенията си сам и не се крия зад колективни решения. Решението ми не е емоционално, не използвам обидни квалификации и манипулативни намеци. Не се влияя от политически пристрастия или изборни резултати. Решението ми се основава на истината, фактите и закона.

Уважавам професионалните и човешките качества на доц. Осиковски и затова искам ясно да заявя – неговото уволнение по никакъв начин не е свързано с изразяване на политически възгледи или ограничаване на свободата на словото. Свързано е единствено с неговите неверни твърдения за политическа предизборна агитация на територията на Университета. В нашия Университет при всяка изборна кампания има десетки кандидати от различни политически партии, действащи политици и заемащи държавни постове. Това никога не е било и няма да бъде проблем в академичната колегия, където цари дух на толерантност и разбиране към възгледите на другите. Никога политическите пристрастия не са пренасяни на територията на университета. Аз и моят екип сме доказали, че насърчаваме публичния диалог, откритостта и прозрачността при вземането на решения и в академичния живот на УНСС.

УНСС подписа меморандум за сътрудничество с Българската банка за развитие

Уважавам всички, които изразиха мнение по този наистина сериозен казус, въпреки наличието на обидни квалификации, които далеч надхвърлят добрия тон. Давам си сметка за отзвука. Но когато говорим за истината, морала и съвестта, трябва да отидем докрай. Моята съвест и морални принципи не ми позволяват да отмина с лека ръка тежките неверни твърдения и обвинения за политическа агитация на територията на Университета, отправени от доц. Осиковски. Публично призовавам доц. Осиковски да представи доказателства за своите твърдения (аудиовизуален материал или решения на компетентен държавен орган) – но не колажи, и не снимки от 2019 г., а истинските факти от 2 април 2021 г.

Ще преразгледам решението си за уволнението само при едно-единствено условие – когато доц. Осиковски представи и най-малкото доказателство за осъществяване на предизборна агитация, съгласно законите и Конституцията на Република България.

В края на това изявление искам да информирам всички, че съгласно решение № 211-НС, София 23 ИР, 03.04.2021 на компетентния орган по изборите, а именно Районната избирателна комисия, по повод сигнал от г-жа Мария Илийчова Георгиева, пълномощник на КП „ИЗПРАВИ СЕ! МУТРИ ВЪН“, предизборна агитация в УНСС няма и сигналът е оставен без уважение.

Последвайте канала на

Novini.bg
6723 49

Свързани новини

Коментари 49

Добави коментар
УНСС

2021.04.26 | 06:42

49
УТРЕ НОСЕТЕ СЪОТВЕТНАТА СУМА.
Просто човек

2021.04.25 | 18:29

45
Тулупа няма място преди избори в университета...А г-н ректора да признае за хотела в Гърция,с пари от Тулупа...
Трендафил

2021.04.26 | 00:48

48
Кой ти каза че си човек, ти си просто някакъв!
УНСС

2021.04.25 | 20:04

47
УТРЕ НОСЕТЕ СЪОТВЕТНАТА СУМА.

2021.04.25 | 18:31

46
Понеже днес Борисов нареди да не му се замесва името в това уволнение и верният му ректор проф. Димитров изпълнява поръчката с убеждението, че е прав за уволнението. Това е много жалко и тъжно.

2021.04.25 | 18:24

44
Как така един професор загърбва професионалните качества на доцент Осиковски и е готов да го уволни само затова, че е изразил мнение,че в учебните заведения не може да се води политика, а само заради това,че професора се опитва да ни заблуди,че посещението на 2 април от цяла делегация на кандидат депутати от ГЕРБ за изборите на 4 април не е политическо веднага трябва да си подаде оставката

2021.04.25 | 18:22

43
ОСТАВКА НА РЕКТОРА! СЪД И ПРИСЪДА!

2021.04.25 | 18:21

42
РЕКТОРЪТ ДА ПОДАДЕ ОСТАВКА!

2021.04.25 | 18:20

41
ПОДКРЕПЯМЕ ПРОТЕСТА В ЗАЩИТА НА ДОЦЕНТ ОСИКОВСКИ! ЗАЩИТЕТЕ МЛАДИТЕ УЧЕНИ ОТ ПРОИЗВОЛА

2021.04.25 | 17:58

36
ПОДКРЕПЕТЕ ПРОТЕСТА В ЗАЩИТА НА ДОЦЕНТ ОСИКОВСКИ! ЗАЩИТЕТЕ МЛАДИТЕ УЧЕНИ ОТ ПРОИЗВОЛА

2021.04.25 | 18:20

40
ПОДКРЕПЯМЕ ПРОТЕСТА!
ГОСТ

2021.04.25 | 18:02

37
НЕ ПОДКРЕПЯМ ПРОТЕТА.

2021.04.25 | 18:12

39
Да уволниш и то дисциплинарно уважаван и добър учен само защото правилно е изразил мнението си, че в университет не е редно да се извършват политически дейности пък било то и от премиера и кандидат депутати му е ЦИНИЗЪМ. Това е ясно доказателство колко сте зависими от управляващите и сте готови до брутални действия за да им угодите. Дано да има справедливост и се поиска незабавно вашата оставка

Добави коментар

Водещи новини