Диана Ковачева: Тази година не трябва да има матури за 4 и 10 клас

  • 26 януари 2021 08:03

  • 517
  • 1
Диана Ковачева: Тази година не трябва да има матури за 4 и 10 клас
© Кадър БНТ

Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент подкрепя исканията на ученици и родители матурите за 4-ти и 10-ти клас да бъдат отменени, стана ясно от разговора с националния омбудсман в студиото на "Денят започва" по БНТ.

Ковачева приема аргументите, че поради онлайн обучението децата не се чувстват достатъчно подготвени, за да проявят най-добрите знания, които са придобили.

"Още повече, че матурите за 10 клас в момента са върху материала от 9 и 10 клас. Онлайн обучението беше в по-голямата част от времето. Ненужен риск се създава със събирането на малко деца от 4 клас, на по-големи деца от 10 клас, още повече, че за самите деца нищо не следва от тези матури."

Омбудсманът Диана Ковачева поиска отмяна на матурите за IV и X клас

Според Ковачева и двата проблема - за подготовката на учениците и за здравния риск са еднакво важни. Тези матури на практика оценяват учителите, училището, системата, а не толкова учениците. Що се отнася до онлайн обучението, вече са ясни дефицитите на това обучение. Имаше проблеми с достъпа до интернет, устройствата бяха недостатъчно, налице е дигитално изключване на много деца. Тя огласи и жалби за разделяне на децата в паралелки с отлични резултати, със средни резултати и със слаби резултати, което е недопустимо.

Ковачева коментира и матурите за 7 и за 12 клас. Вероятно ще отпадне част от материала, който ще бъде включен в тези матури. За начина на тяхното провеждане, по думите ѝ, е трябвало също добре да се помисли още през лятото.

"Отново имаме паралелна подготовка, извън училището. Самите училища вървят по своята програма. Изпитите за 7 и за 12 клас са в много специфичен формат - те са за време. Децата трябва да се готвят по този формат, а училищата като цяло не вървят по този начин на подготовка. Не съм съгласна да се въведат т.нар. интегрирани матури преди да бъде готов самият подход за подготовка."

Ученици с петиция за отмяна на матурите след 10-ти клас

Националният обмбудсман препоръчва да се проведе много сериозна дискусия за провеждането на матурите за 7 и за 12 клас.

Novini.bg
517 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.01.26 | 09:14

1
ТАЗИ ГОДИНА Е КРАЙНО ВРЕМЕ КРАСЮ МАЛОУМНИКА ДА СИ ХОДИ .

Добави коментар

Водещи новини