294 останаха аут от гимназиите

  • 05 юли 2017 06:48

  • 15514
  • 1
294 останаха аут от гимназиите
© Pixabay

294 кандидат-гимназисти останаха некласирани на втория тур от състезанието за прием, резултатите от който бяха оповестени днес. След първия етап общо 513 ученици не бяха приети никъде и те автоматично бяха препратени към следващия тур.

Във второ класиране можеха да участват ученици, които са останали без място на първо класиране или пък седмокласници, които искат да дръпнат напред в желанията си и да бъдат записани в по-предпочитано от тях училище.

Общо 2810 кандидати са подали заявление за участие във втория етап на състезанието за прием, като са класирани общо 3027.

На първия етап бяха класирани общо 8137 ученици, като свободните места за второ класиране пък бяха общо 611. Справката на минималните балове по паралелки, качена на сайта на Регионалното управление по образование показва, че летвата за прием в най-добрите гимназии не е паднала значително. Така например минималният бал в СМГ за паралелката с профил математически в комбинация с немски език е паднал само с две точки – до 483. На второ класиране учениците трябва да се запишат, в училището в което са класирани, или губят мястото.

В третия етап на класиране участват ученици, които не са приети или не са кандидатствали до момента: За участие в третия етап на класиране учениците подават нови заявления в училища-гнезда или on-line. Кандидатства се само за тези паралелки, в които има останали свободни места. За да подадат заявление учениците трябва да покажат оригинала на свидетелството за завършено основно образование. Класирането в третия етап става отново по бал, който не се влияе от достигнатите балове на първо и второ класиране.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
15514 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.08.03 | 11:41

1
Седесарска кочина. Вместо средното да е задължително и местата да са осигурени както при Живков, 300 няма имат средно образование, следователно и шофьорски книжки.

Добави коментар

Водещи новини