СМГ е с най-висок минимален бал за прием от първото класиране след седми клас

  • 27 юни 2017 14:20

  • 29697
  • 0
СМГ е с най-висок минимален бал за прием от първото класиране след седми клас
©

Софийската математическа гимназия (СМГ) е училището в София с най-висок минимален бал за прием от първото класиране в гимназиите след седми клас, като последният приет ученик е с бал 472,500 точки в профила "Математически", с английски език. Това съобщи началникът на Регионалното управление на образованието в столицата Ваня Кастрева.

През тази година максималният бал за прием след седми клас е 500 точки, а до миналата година беше 36. За първи път през тази година основно образование се завършва след седми клас, според новия Закон за предучилищното и училищното образование. И в предишните две години отново СМГ беше училището в София с най-висок минимален бал за прием след седми клас.

Сега кандидат-гимназистът с най-висок бал в София - 497,500 точки, също е избрал СМГ, в профила "Математически", но с немски език, каза Кастрева. Тя уточни, че този ученик е възпитаник на СМГ и ще продължи да учи в нея. На второ място по минимален бал, след СМГ, е 91-ва Немска езикова гимназия с последен приет ученик с 450 точки, а на трето място е 73-то Средно училище "Владислав Граматик" с минимален бал 434, 500 точки.

На четвърто място е 164-та Испанска езикова гимназия с минимален приемен бал 412,500 точки, след нея е Технологичното училище за електронни системи към Техническия университет, в което последният приет ученик е с бал 410, 500 точки. То се появява за първи път в класацията на десетте най-добри гимназии в София, тъй като до миналата година имаше собствен прием, отбеляза Кастрева.

Тя съобщи, че на шесто място е Първа английска езикова гимназия в София, с минимален бал на последния приет ученик 399 точки, след нея е Втора английска езикова гимназия "Томас Джеферсън" - с минимален бал 397, 500 точки. На осмо място е 9-та Френска езикова гимназия с минимален бал за училището 375 точки, на девето място е 22-ро Средно училище "Георги Раковски" с минимален бал 361,500 точки. На десето място в София е 35-то Средно училище "Добри Войников" с минимален бал на последния приет ученик 355 точки.

С най-нисък минимален бал - 30 точки, в София е 172-ро обединено училище "Христо Ботев", преди него са Професионалната гимназия по селско стопанство "Бузема" и 59-то обединено училище. Това са трите училища с най-нисък минимален бал в столицата. Обединените училища са нов вид училища и ще обучават ученици до десети клас.

В София най-желана от седмокласниците е паралелката с профила "Чужди езици" - испански и английски език, в 164-та Испанска езикова гимназия, за която 2405 ученици са заявили желание да учат в нея, съобщи Ваня Кастрева. Тя отбеляза, че по брой на желанията следва паралелката с профила "Чужди езици" - английски и испански език, в 22-ро Средно училище "Георги Раковски", която е посочена от 2239 ученици. На трето място е паралелката с профила "Чужди езици" на Втора английска гимназия, предпочетена от 2049 ученици. Сред професионалните гимназии най-желана от седмокласниците е специалността "Банково дело" с английски език в Националната търговско-банкова гимназия, посочена от 1585 ученици.

Мая Йорданова
29697 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини