Разформироват Селскостопанската академия

  • 04 февруари 2014 15:36

  • 2442
  • 2
Разформироват Селскостопанската академия
©

Селскостопанска академия ще бъде разформирована, обяви доц. д-р Иван Киряков пред "Стандарт". Той е бил повикан на среща в София, където са присъствали председателят на Селскостопанската академия доц. д-р Христо Бозуков, председателят на БАН и председателят на ПК по земеделие Светла Бъчварова.

"Беше ни казано, че за това е съобщил министър Греков, а има разговор и с министъра на образованието Анелия КлисароваАнелия Клисарова Проф. д-р Анелия Клисарова  е родена на 13 декември1961 г. във Варна. Завършва медицина във Варна. Това, което ни обясниха и, че някои от научните институти ще преминат към БАН, други към университетите и институти в страната, за да се обучават студенти, а неатрактивните ще бъдат закрити" - разказа д-р Киряков. Той добави, че Съветът на директорите на академията е излязъл с декларация по този повод, въпреки че Светла Бъчварова е уверила научните работници, че за това няма политическо решение.

"Един техникум по ветеринарна медицина или по механизация са второстепенни разпоредители с бюджетни средства, а ние сме едва третостепенни. За миналата година селскостопанска академия има реализирани 16 млн. лв. приходи, от които една трета са осигурени от нашия институт. За последните 10 години в системата като цяло има съкратени над 1400 души. Какво ще стане с тези, които все още работят в институти. В цялата страна академията има земеделски земи, които не е ясно как ще бъдат прехвърлени законово на образователното министерство. Не ни се казаха какви са критериите по които ще се определи кои са неаткрактивни. И досега сме провеждали обучения на студенти. Имаме рамкови договори с Технически университет - Варна, катедра "Агрономия", с Шуменския университет, преди години имахме студенти и от Аграрния университет в Пловдив" - засипва с въпроси директорът на Селскостопанската академия.

За сряда е насрочено заседание, на което се очаква да присъства зам. -председателят на Селскостопанска академия проф. Козелов, добави доц. д-р Киряков. Той се надява професорът да може да даде по-ясни отговори на колегите му - ще останат ли без работа.
 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2442 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.02.04 | 22:54

2
50% съкращение на ВУЗ-овете и училищата е необходимо.
Т 34

2014.02.04 | 22:54

1
Спомнете си филма "Двойникът" с Тодор Колев! Та за това става дума май!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини