Професионална гимназия по туризъм отваря в Кюстендил

  • 11 февруари 2013 14:28

  • 914
  • 0
Професионална гимназия по туризъм отваря в Кюстендил
©

В Кюстендил да бъде създадена професионална гимназия по туризъм и балнеология, настояват в писмо до министъра на образованието областният управител Владислав Стойков и кметът на община Кюстендил Петър Паунов. Предложението се отнася до следващата учебна 2014/2015 г. Това съобщи на пресконференция кметът на Кюстендил Петър Паунов, цитиран от БТА.

Предложението се отнася до оптимизация на училищната мрежа - обединяване и вливане на професионални гимназии, в резултат на което на територията на община Кюстендил да останат три професионални гимназии, посочи Паунов.

Предвидено е и създаването на професионална гимназия по туризъм и балнеология.

"В България няма среднообразователно училище, което да е специализирано в областта на балнеологията. Приоритетите на общината и на страната като цяло са насочени към оформянето им като туристическа дестинация, но липсват средните кадри. Браншът се задъхва заради липса на подготвени средни специалисти, което може да бъде потвърдено от всеки един от работодателите. Това ще бъде единствената гимназия по туризъм и балнеология в страната, допълни Паунов.

Той посочи, че гимназията ще предлага обучение в три форми - дневна, вечерна и самостоятелна, а специалностите ще са "администратор в хотелиерството", "ресторантьор", "организатор на туристическа агентска дейност", "техник-технолог по качества на храни и напитки", "екскурзовод", "изпълнител на термални процедури".

Останалите две професионални гимназии ще подготвят специалности в сферата на икономиката и информатиката, електротехниката, строителството, работници в растениевъдството и животновъдството. Предвидена е и специалност за деца със специални образователни потребности - шивач.

Последвайте канала на

914 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини