Напълно обновиха детска ясла в Стара Загора

  • 10 януари 2013 21:06

  • 2307
  • 0
Напълно обновиха детска ясла в Стара Загора
©

След извършения за два месеца цялостен ремонт на детска ясла № 9 в Стара Загора, тя изцяло отговаря на съвременните изисквания за енергийна ефективност, което чувствително намалява разходите за електроенергия. Това стана ясно днес по време на изнесена пресконференция на кмета Живко Тодоров в детското заведение, което тази година ще стане на 40 години. Той обясни, че яслата е била в много лошо състояние и е имала предписание от РЗИ за затваряне.

Девета ясла е ремонтирана от консорциум от три старозагорски фирми. При провеждане на търга за строител са заложени германски стандарти в изискванията. В търга за Обществена поръчка, обявен на базова сметка 550 000 лв., са участвали повече от 10 фирми, което довело до понижаване на цената на ремонта до 441 790,67 лв. С икономисаните повече от 100 000 лв са финансирани други неотложни ремонтни дейности.

Извършените основни дейности включват изцяло подменена дограма, 10-сантиметрова санировка на фасадата с топлоизолация и силиконова мазилка, цялостно пребоядисване и цялостен ремонт на стени, подове и тавани. Подовете на стаите са покрити с линолеум, а в мокрите помещения с теракота и фаянс. В пералното помещение е извършено цялостно конструктивно укрепване на основите. Изцяло са подменени са електро- и ВиК инсталациите. Частично подменена е и канализацията.

Яслата е едно от малкото детски заведения с изцяло подменен захранващ водопровод, включително в участъците, които минават през сградата. Старите корозирали тръби са подменени с нови. Поставени са нови енергоспестяващи осветителни тела. Монтирана е нова пожароизвестителна система и аварийна сигнализация, както и гръмоотводна система.

Яслата е оборудвана с три слънчеви колектора, достатъчни, за да осигурят битова топла вода за 6-те яслени групи. Те са свързани с котелното и с електрически нагревател за допълнително загряване на водата, ако е необходимо. Закупеното обзавеждане е на стойност 40 000 лв.

Директорката Петя Лилянова благодари на кмета и екипа му и ги увери, че родителите предпочитат девета ясла и поверяват най-скъпото си с доверие и признателност. В момента 27 души персонал се грижи за 80 деца в пет групи, като тенденцията е групите да станат шест със 120 деца.

През тази година предстоят ремонти в ЦДГ 35 и ЦДГ 68, ясла № 8, както и в Пето ОУ, училище „Г. Райчев", СОУ „М. Горки" и др., съобщи още кметът. В изнесената пресконференция участваха ресорният зам.-кмет Янчо Калоянов, инж. Веска Узунова - директор на дирекция "Строителство и инвестиции" и д -р Антония Тодорова - началник отдел „Здравеопазване и социални дейности".

Последвайте канала на

2307 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини