Без такса мощност в санираните апартаменти

  • 10 януари 2013 20:50

  • 891
  • 1
Без такса мощност в санираните апартаменти
©

Такса мощност, която "Топлофикация-София" събира от всяко жилище, може да отпадне при санирането на панелките в столицата. В повечето случаи тя е до 30% от стойността на сметката за отопление. А домакинствата сами ще решават дали имат нужда от парно, без да режат тръбите на инсталациите и да откачат радиатори, съобщава Труд.

Визията на новите парни инсталации ще бъде част от типовите проекти за реновиране на панелките. Те вече се изготвят от 5 архитектурни колектива по поръчка на общината. "Всяко жилище ще е отделен абонат със собствен топломер. Тръбите няма да минават през апартаментите от първия до последния етаж, а ще са извън жилищата", обясни главният архитект Петър Диков пред "Труд". Така ще отпадне необходимостта да има топломер на всеки радиатор. Тръбите ще бъдат вкарани в санитарните шахти на блоковете или в стълбищната клетка. Подаването на топлина към всеки апартамент ще може да се спира, без това да засяга останалите живеещи в блока.

Според Диков промяната ще е в полза на хората, но и на "Топлофикация-София", защото ще се повиши събираемостта на сметките. "Сега хората не плащат, защото мислят, че ги лъжат в сметките", мотивира се той.

204 000 са панелните жилища в София. Според Диков със санирането им ще се спести ток минимум колкото годишното производство на половин реактор от АЕЦ "Козлодуй". Според типовите проекти санирането няма да е просто облепяне на сградите със стиропор. Ще има подмяна на ВиК, дограми, асансьори, елинсталациите, нови мерки за пожарна безопасност и т.н. Всички ремонти ще могат да се правят от етажните собствености поетапно при наличие на средства, а не наведнъж.

Архитектите ще предложат варианти за оформление и на стълбищата, и мазетата. Предвижда се в абонатните станции в сутерените да бъдат изградени места за паркиране на велосипеди и детски колички, които сега се трупат по стълбищните площадки. Остъклените балкони и преустройствата ще се интегрират в новата архитектурна визия на блоковете. Цветът на фасадите ще се задава от архитектите. Сред авангардните решения, които ще бъдат предложени, е "зелена" фасада.

Идеята е чрез специална конструкция по външната стена на сградата да има цялостно или частично озеленяване с растения. Така през лятото ще се пести от енергия за охлаждане на помещенията с климатици.

Ще има проекти и за използване на възобновяемите източници на енергия. Предвижда се на покривите на сградите да може да се изграждат соларни батерии, а произведеният от тях електрически ток да се използва за захранване на стълбищното осветление, в мазето, по таваните и други помещения. Идея на архитектите е и на покривите на панелките да се монтират съоръжения, с които да се събира дъждовна вода. С нея ще се напояват тревните площи около сградите.

Проектите за саниране ще дават решения и за цялостната среда, така че тя да стане по-добра и "щастлива" за обитаване - архитектурна практика, която се използва в големите градове в Европа. Общината ще инвестира около 200 000 лв. за типовите проекти. Така ще се спестят по около 1000 лв. на всеки собственик на апартамент, а ние ще дадем по 1 лв. на жилище, пресметна Диков.
Попълнен е и архивът на тези сгради, които са правени преди години по каталог и за повечето няма документи в общината. Собствениците няма да плащат и по 150 лв. на жилище за вписване в кадастралните карти на районите.

Последвайте канала на

Novini.bg
891 1

Коментари 1

Добави коментар
Враца

2013.01.10 | 22:23

1
Това е дискриминация!

Добави коментар

Водещи новини