До 28 март е удължено кандидатстването по втория етап на програмата за саниране

  • 01 март 2024 11:50

  • 252
  • 0
До 28 март е удължено кандидатстването по втория етап на програмата за саниране
© Bulphoto/архив

Срокът за кандидатстване по втория етап за енергийно обновяване на многофамилните жилищни сгради със съфинансиране от 20% се удължава до 28 март включително. Той се удължава за втори път. 

Кметовете, които тази седмица се събраха на първото си общо събрание след местните избори, поискаха предприемането на действия, които да улеснят включването на гражданите във втория етап на програмата, пояснява БНР.

Кметът на Кюстендил инж. Огнян Атанасов посочи аргументите: "Ще остане финансов ресурс по етап 2. Това е моя прогноза отдавна. От нашата община са кандидатствали 6 блока, което надхвърли моите очаквания по принцип заради съфинансирането".

Според него съфинансирането не трябва да е еднакво навсякъде. В София например доходите са много по-високи, подчерта той и апелира към МРРБ да има различен процент на съфинансиране според финансовите показатели в дадена област.

За Кюстендил, по думите му, над 5% съфинансиране е неработещо. Инж. Атанасов смята, че процентът трябва да е нулев за най-затруднените области в страната. 

"Когато влизат финансовите инструменти, на хората трябва да им се обясни, че те вече имат финансов ангажимент. Тук може да се изпадне в хипотезата - ако след години спрат да плащат - реално може да се стигне до санкции, загуба на собственост. Досега този проблем не стоеше, защото нямаше финансов инструмент. Но когато има финансов инструмент, когато се намеси и банка или компания, нещата стават по-различни. Собствениците трябва да са добре информирани и да вземат своя информиран избор", предупреди кметът на Кюстендил. 

По думите му критериите са напълно безпристрастни и всеки може да пресметне своите точки. 

Гражданите трябва да имат предвид, че сертификатът за енергийните характеристики на сградите в експлоатация е със срок на валидност до 10 години. Кметът на Велико Търново Даниел ПановДаниел ПановДаниел Димитров Панов е български политик, роден на 4 октомври 1967 година в град Велико Търново, напомни поисканата от Сдружението национална програма, която да подпомогне санирането на всички сгради, чиито собственици са кандидатствали, но са останали извън класирането. 

Вече са проведени разговори в тази посока с регионалния министър Андрей ЦековАндрей ЦековАндрей Цеков е роден в София на 13 април 1973 г. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на регионалното, обясни Панов. 

"Всички многофамилни сгради, които са останали в списъка за резерва, да бъдат в рамките за срок от 3 години финансирани с определена сума всяка година, за да може всички те да се включат в тази програма. Всички живущи в тези сгради са си платили енергийното обследване, паспортизацията и е редно, след като са участвали и са с по-малко точки от класираните, също да се осигури национален фонд, с който да бъдат подпомогнати". 

Зам.-министърът на регионалното развитие Ангелина Бонева обясни, че е дошъл краят на безплатното саниране. Проверяват се проектите и енергийните обследвания отново ръчно, за да се пристъпи към сключването на договорите. 

 

Класирането е валидно, ние го проверяваме още веднъж, категорична бе Бонева. 

"МРРБ не отговаря за енергийните сертификати. 2-3 случая са от 2000, които се връщат в класирането", обясни тя. 

По думите ѝ няма масово нито нарушения, нито измами, а има индивидуални случаи както на измами, така и на грешки и опити за фалшифициране на данни. При нас заради многото жалби и интерес правим ръчна проверка на всяка оценка, за да няма съмнения, посочи зам.-министърът. 

Имаме надеждата и уверението на министър Цеков, че ще наддоговорим малко от средствата, за да може да обхванем, ако някой е бил пропуснат в първоначалния списък, каза още Бонева.

Тя обясни и за удължаването на срока за кандидатстването по етап 2 на програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Целта е да се включат повече сгради:

"Това, което можем да направим – да насърчим общините, също и да се удължи една-две седмици срокът, за да подадат общините. Още не е изчерпан ресурсът, защото са малки сградите. Има още 470 млн. лв. и има все още възможност, тъй като бройката проекти е голяма. По схемата 80/20, ако има интерес, има готовност за преговори с Комисията да се допълни този ресурс".

Община Стралджа подготвя възражение до МРРБ заради санирането

Последвайте канала на

Десислава Станева
252 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини