Как мъж от Дупница се оказа по погрешка издирван от Интерпол?

  • 29 януари 2024 07:27

  • 2303
  • 2
Как мъж от Дупница се оказа по погрешка издирван от Интерпол?
© БНТ

Може ли Интерпол да те издирва за престъпление в Португалия, когато никога не си бил в тази държава? Може! Това разказа Георги Димитров от Дупница, който подаде сигнал до БНТ.

Димитров получил такова обвинение в районното полицейско управление в Дупница. Мъжът твърди, че полицаите не само допуснали сериозна грешка, но и се държали грубо и неуважително към него, затова е наел адвокат и ще си търси правата в съда.

В края на ноември Георги Димитров отишъл в полицията в Дупница, за да поднови шофьорската си книжка. След като заплатил таксите, му казали да изчака пред стаята за снимки.

"Дойде един цивилен полицай, който не се представи и каза: "Последвайте ме! Трябва да дадете писмени обяснения!". Аз казах – за какво става на въпрос? - "Последвайте ме в стаичката!“. Държеше се как да кажа – от полицията казаха, че това било професионално държане, но за мен не беше уважително, само дето не ми сложиха белезниците", разказа Георги Димитров.

Димитров дори помислил, че е някаква шега, но съвсем не било така. Написал обяснения и минало повече от час, докато полицаят сравни името и ЕГН-то му и разбере, че наистина е станала грешка.

Хванаха мъж, издирван от Интерпол с влязла в сила осъдителна присъда

"Съвпадение на имена може, Георги Димитров е често срещано име, но съвпадение на ЕГН? Започна да сравнява данните по-надолу и каза: „Оо, това става въпрос за друго лице, 82-ра година родено, много се извинявам!“ - без някакви подробности - „Отидете да се снимате пред стаичката за снимки“. Отношението беше все едно към някакъв престъпник – така се почувствах. А представяте ли си, ако утре отида на границата и тръгна да ходя в друга държава и се окаже, че ме издирват от Интерпол. Какво става?", пита Георги Димитров.

Мъжът е сигнализирал за случая няколко институции – МВР, президента, омбудсмана, Комисията за защита на личните данни, както и дирекция „Киберпрестъпност“ при ГДБОП.

След получения сигнал от Областната дирекция на МВР са извършили проверка на случая в Дупница. Установено е, че полицаите са свършили задълженията си, като са спазвали законовите разпоредби т.е. превишаване на правата им няма.

От МВР обясниха още, че в случая не ставало дума за киберпрестъпление или кражба на лични данни, а за „частично съвпадение на данни“.

Объркана била една цифра в ЕГН-то на издирвания Георги Димитров и така системата светнала в червено, когато мъжът отишъл да поднови шофьорската си книжка. Два месеца след подадената от него жалба, в петък Димитров най-после получи писмен отговор от полицията. Надява се в системата да са поправили данните му, защото скоро ще пътува в чужбина. Но за причиненото му неудобство и стрес той все пак ще си търси правата в съда.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
2303 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.01.29 | 09:58

2
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex
Ап а аа

2024.01.29 | 08:02

1
Ми погледни му физиономията....как...

Добави коментар

Водещи новини