Димитър Гърдев (ИТН): Службите са инструментариум, неразкритите убийства ще се отразят на влизането ни в Шенген

  • 21 август 2023 21:11

  • 691
  • 2
Димитър Гърдев (ИТН): Службите са инструментариум, неразкритите убийства ще се отразят на влизането ни в Шенген
©
Слушай новината Слушай новината

"Службите са най-реформираният сектор от промените. Службите са инструментариум. Проблемите са толкова големи, че изискват промяна на средата. Трябва да си реформираме държавата, която позволява на хората от тъмния сектор да излизат на светло и хора с тъмно минало да получават светло настояще. Това е показател за проблем", каза експертът и международен секретар на ИТН Димитър Гърдев в студиото на "Денят ON AIR".

Той коментира убийството на Алексей Петров, като обясни, че заявките за сериозна застрахователна дейност на тъмните години на прехода, след което икономическа империя и директно навлизане в органите за сигурност на държавата, са показател, че липсват механизми, които да ограничават съсредоточаването на тази власт в едно лице.

"Не можеш да бъдеш лидер на групировка, да бъдеш бизнесмен, да бъдеш и участник в прекия процес на дейността на специалните служби. Оттам и огромните проблеми, които той си навлече. Те са достатъчни за поръчка. Далеч съм от мисълта, че той е бил архитект на т.нар. сглобка, не е така. Начинът му на действие и негово лично поведение говори, че той се е успокоил. Той е мислил в перспектива, че неговите възможности се увеличават", заяви Гърдев.

Адвокат Марковски: Убийството на Алексей Петров и високобюджетно

Пред Bulgaria ON AIR експертът посочи, че вижда неглижиране на мерките за сигурност от страна на Петров.

"Той е работил това. Къде по-лесна мишена може да бъде един човек сам в гората? Службите са инструментариум, основните решения се вземат от политиците. Виждаме какъв е спорът за главния секретар на МВР", даде пример международният секретар на ИТН.

Във всяка криза на държавата всяка агентура се засилва, защото търси слабите звена, категоричен е Гърдев и настоя, че единствената защита за дейността на чужди действия е силната мобилизирана и единна политика на държавата.

"България кандидатства толкова дълго за Шенген. Не оставаме незабелязани. Ако убийствата продължават да бъдат неразкривани, оценката ще бъде негативна", коментира експертът.

По отношение на случая с Петьо Петров Гърдев заяви, че въпросът ще бъде изяснен до края на седмицата. "Дипломатическите канали са задействани", отбеляза той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
691 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Куку бенд

2023.08.22 | 06:14

2
Данакозаплатаджиите са голям национален проблем в България
Lissa

2023.08.22 | 02:13

1
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства --- Xmiss.pw

Добави коментар

Водещи новини