Началник на клиника по токсикология: Райският газ може да е много опасен за подрастващите

  • 15 май 2023 08:47

  • 371
  • 0
Началник на клиника по токсикология: Райският газ може да е много опасен за подрастващите
© Novini.bg/ Canva

„Употребата на райски газ, смесен с алкохол, може да завърши с фатален край.“ Това обясни Доц. д-р Светлан Дерменджиев, началник на клиниката по токсикология към УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. Той направи този коментар на фона на поредния случай на колабирал тийнейджър в дискотека в града.

17-годишно момче загуби съзнание за повече от час в пловдивската дискотека, където беше извършен и голият обиск. Баща му заяви, че той е употребил алкохол и райски газ.

„Райският газ е известен от преди повече от две столетия като средство за забавление, каквото е било първоначалното му използване в средите на интелектуалците преди повече от век. Райския газ може да се превърне в опасен токсичен агресор за човешкото здраве особено при младите хора. Това съединение предизвиква и притежава наркотичен ефект. То може да предизвика потискане на съзнанието и поради функционалната незрялост на нервната система в детска възраст може да доведе и до рискове за здравето и за живота“, обясни доц. Дерменджиев.

A eкип на bTV направи проверка в столичните заведения в София.

Малко след полунощ събота срещу неделя. Дискотека в Студентски град. Минути след като влизаме попадаме на момичета, които обикалят масите с флакон, балони и капсули с райски газ. Ние също си купуваме от тях. За 6 лв. на балон.  Собственикът на нощното заведение отрече в него да се продава райски газ.

17-годишен колабира в дискотеката, в която МВР направи масов обиск на клиенти

„Няма такова нещо още откогато е станала забраната ние сме забранили да се продават такива неща. Въобще не знам дали тези кадри са сегашни, дали не са. Почти съм на 90% сигурен, че това не е от сега и са стари кадри, но щом твърдите вие, аз ще си направя своето разследване и ще взема мерки. Ние продаваме алкохол, продаваме и безалкохолни, продаваме и ядки и много други неща, но не можем да бъдем пъдари. Всеки вкъщи трябва да си възпита децата - какво да употребяват, какво да взимат, защото ние носим отговорност за това какво се случва в нашия клуб, но може ли на 200 деца ние да бъдем отговорни за техните действия“, каза Петко Димитров, собственик на клуба.

От асоциацията на заведенията настояват законът да бъде спазван, а институциите да правят повече проверки.

„Няма как отговорността да пада върху асоциацията или върху всички заведения. Трябва да се установи кое заведение е нарушител и то да понесе санкция. Закона ясно е казал - какво има право да се продава, какво няма и каква е санкцията“, обясни Ричард Алибегов, председател на Българска асоциация на заведенията.

Д-р Цветеслава Гълъбова: Райският газ те кара да се чувстваш безсмъртен

bTV потърси отговорните за проверките институции КЗП и РЗИ, но не успя да се свърже с тях. Експерти предупреждават, че употребата на райски газ крие сериозни рискове.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
371 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини