СГП привлече към наказателна отговорност двама иманяри, заловени в София

  • 03 юни 2022 16:11

  • 682
  • 0
СГП привлече към наказателна отговорност двама иманяри, заловени в София
© МВР архив
Слушай новината Слушай новината

Софийска градска прокуратура (СГП) привлече към наказателна отговорност Б. Д. и П. С. за престъпление по чл. 278а, ал. 1, пр. 1 във вр. с чл. 20, ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК и определи на всеки от тях мярка за неотклонение „парична гаранция“, съобщават от държавното обвинение.

Досъдебното производство е започнато на 02.06.2022 г. от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ - МВР (ГДБОП) със съставянето на протокола за първо действие по разследването и се води под ръководството и надзора на СГП.

Трима мъже са задържани за незаконен добив на злато край монтанското село Гаганица 

Двамата обвиняеми са били задържани при специализирана полицейска операция на ГДБОП в момент на продажба на монети в гр. София. Чрез експертна справка е установено, че монетите са римски и византийски с висока научна и художествена стойност.

В условията на неотложност са извършени 12 бр. обиски и претърсвания на територията на Стара Загора, Пловдив, Харманли, Симеоновград и София. Намерени са още вещи и предмети с външни белези на културно-исторически ценности, които предстои да бъдат изследвани, както и металотърсачи и други предмети. След преценка на материалите, събрани в началния етап на разследването, наблюдаващият прокурор е счел, че има достатъчно доказателства за привличане на Б. Д. и П. С. като обвиняеми.

На този етап има обосновано предположение за това, че двамата в съучастие са предлагали за отчуждаване културни ценности, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния установен в закона ред.

Разследването по случая продължава.

Мая Йорданова
682 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини