РИОСВ откри нарушение в природната забележителност „Мелнишки пирамиди“, сезирана е прокуратурата

  • 29 декември 2021 18:26

  • 874
  • 0
РИОСВ откри нарушение в природната забележителност „Мелнишки пирамиди“, сезирана е прокуратурата
© Facebook
Слушай новината Слушай новината

РИОСВ - Благоевград провери сигнал за изкопни дейности и унищожаване на дървета в защитена територия – природна забележителност „Мелнишки пирамиди“. Инспекцията е извършена след намесата на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов от РИОСВ съвместно с представители на община Сандански, районното управление на полицията, служители на Държавно горско стопанство (ДГС) - Сандански и кмета на Мелник Сашо Филипов.

На място е установено, че е засегната защитената територия в обхвата на скат и прилежащото сухо дере. Земята от ската е използвана за засипване и мястото е заравнено. Засегнатата територия е на площ от около 2 дка и се намира непосредствено до църквата „Св. Петка“.

Незаконно копаят и секат дървета край Мелнишките пирамиди

В обхвата на засегнатата площ е премахната дървесна растителност, която е конфискувана от ДГС - Сандански. Увредената площ попада в границите на защитената територия по смисъла на Закона за защитените територии и е в обхвата на две защитени зони – „Мелнишки пирамиди“ за опазване на дивите птици, и „Среден Пирин – Алиботуш“ за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна. За установените нарушения РИОСВ - Благоевград ще сезира прокуратурата. Когато бъде открит нарушителят, инспекцията ще му състави акт.

През последните години в близост до установените днес незаконни действия е имало и други подобни нарушения, затова инспекцията очаква прокуратурата и полицията този път да установят нарушителя.

Мая Йорданова
874 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини