РИОСВ - Пловдив провери сигнал за запрашаване от кариера над с.Белащица

  • 02 ноември 2021 16:00

  • 1758
  • 1
РИОСВ - Пловдив провери сигнал за запрашаване от кариера над с.Белащица
© pixabay

Регионалната инспекция по околната среда и водите - Пловдив (РИОСВ-Пловдив) извърши незабавна проверка по сигнал за запрашаване и шум от кариерата над с. Белащица, съобщават от екоинспекцията.

Проверката е показала, че производството от находище "Белащица-юг" е започнало на 27 октомври. Седмица преди това е имало подготовка, а през месец октомври общо девет дни е извършвана експедиция на вече добит и преработен материал.

Не е установено замърсяване на атмосферния въздух в района на аварията по газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз“

В този период не са извършвани взривни дейности.

Експертите са констатирали, че концесионерът изпълнява даденото от РИОСВ-Пловдив през м. юли тази година предписание за оросяване при възобновяване на добивната дейност, който е с постоянен срок за изпълнение. Към момента на проверката пътищата в базата и пътят от изхода ѝ до включването му в републиканския път Белащица - Гълъбово са омокрени.

Оросителната инсталация към транспортните ленти работи, като е осигурена вода към системата. Транспортните средства, с които се изнася преработеният материал са покрити с платнища.

Концесия за добив на строителни материали - мрамор от находище "Белащица-юг" е за 25 години и той изтича в началото на февруари 2022 година. Работата на кариерата беше спряна след акт на Министъра на енергетиката за спиране концесионния договор, но с решение на Върховния административен съд от 10 юни 2021 г. този акт бе отменен, а дейността на дружеството - възобновена, припомнят от РИОСВ-Пловдив.

Мая Йорданова
1758 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Paola

2021.11.02 | 17:11

1
Спрете мастурбацията, вижте какви красиви момичета търсят секс без ангажимент - bit.ly/bg_girls

Добави коментар

Водещи новини