Експерт: Пътните условия у нас не покриват минимални изисквания за безопасност

  • 23 ноември 2021 08:04

  • 1802
  • 2
Експерт: Пътните условия у нас не покриват минимални изисквания за безопасност
© Булфото (архив)

„Пътните условия в България не отговарят на минималните изисквания за сигурност и безопасност“, категоричен е Богдан Милчев от Института по пътна безопасност.

Всичко по темата:
Автобусната трагедия на Струма 110

По думите му най-голям проблем е хоризонталната маркировка, която на 50% в страната или липсва, или не отговаря на изискванията за светлоотразителност.

46 души загинаха при автобусна катастрофа на АМ "Струма"

Според Милчев е погрешно да се разследва катастрофата само в направленията човека грешка и техническа неизправност, тъй като така се отменя версията за състоянието на пътя.

„Основната причина вероятно ще бъде човешката грешка. Въпросът е, че когато имаме толкова много дефицити – и маркировката, и бордюра“, каза Милчев.

По думите му МВР води едва 52 места в страната ни като концентрация на ПТП-та, а Институтът по пътна безопасност е установил над 1500 опасни места.

На кадрите от катастрофата се вижда, че скъсаната мантинела вече се изрязва и се премахва. „Това означава, че независимото разследване ще бъде изключително затруднено“, смята Милчев.

Комисар Николов: Автобусът на АМ "Струма" се е запалил след удар в мантинелата

Той каза също, че у нас е единственото място в ЕС с толкова висока скорост по магистралите и в същото време – с най-лошите пътища.

Според проф. Георги Рачев, който има туристическа агенция, средната скорост на автобуса е била доста висока, за да стигне до това място по това време на деня, пътувайки от Истанбул. „Не вярвам да е имало лед, мокро е, влажно е, но доколкото видях на нощните снимки, не е намалена видимостта“, каза Рачев.

Всичко по темата:
Автобусната трагедия на Струма 110
Радина Лазарова
1802 2

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 2

Добави коментар
а

2021.11.23 | 11:05

2
Така е. А виж за колите ни правят всичко възможно да ги изкарат трошки, а те стават трошки от пътищата ни!
Еми...

2021.11.23 | 09:07

1
Тези проститутки години наред блажиха от Тиквата, а сега са излезли да поквичат, за да блажат и от новите.

Добави коментар

Водещи новини