Осъдиха двама за телефонна измама със "спешна операция"

  • 08 октомври 2021 17:01

  • 841
  • 0
Осъдиха двама за телефонна измама със "спешна операция"
© pixabay

По обвинение на Софийска районна прокуратура са осъдени двама мъже за телефонна измама, съобщиха от там.

На 19.02.2019 г. в гр. София около 10,00 часа неустановено по делото лице, се обадило на С.З. и му казало, че съпругата му е в болница, не е добре и се нуждае от спешна операция. След това на С.З. се обадило лице с женски глас, което се представило за съпругата му и казало, че при него ще отиде лекар от Окръжна болница да вземе парите за операцията. С.З. повярвал на казаното и събрал всички налични пари в дома си (11 290 лева).

Малко по-късно се обадил представящият се за лекар мъж, който му дал инструкции да сложи парите в найлонова торба, казал и че ще дойде до дома му да ги вземе с такси.

Непосредствено след това В.С. се свързал с В.К. и му казал да отиде с таксиметровия си автомобил до кв. "Бояна", за да вземе едни пари. В.К. се съгласил и отишъл. През цялото време бил инструктиран от В.С. къде да отиде и какво да направи.

През това време служител на ГДНП получил информация, че се извършва телефонна измама спрямо възрастен мъж и че е пратен „куриер“ от извършителите.

В.К. отишъл на адреса в кв. „Бояна“ и взел парите от възрастния С.З. Непосредствено след това обвиняемият бил арестуван.

По случая е образувано досъдебно производство. След приключване на разследването в Софийски районен съд е внесен обвинителен акт срещу В.К.

Двамата обвиняеми са признали вината си. В.С. е осъждан. След споразумение, одобрено от Софийски районен съд, е осъден на „лишаване от свобода“ за срок от 10 месеца, което да бъде изтърпяно ефективно при първоначален строг“ режим. В.К. не е осъждан и след споразумение е осъден на 3 месеца „лишаване от свобода“, като наказанието е отложено с 3 години изпитателен срок.

Споразумението има последствие на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване.

Борислава Борисова
841 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини