Арестуваха петима лихвари от Сливен, тормозили свирепо длъжници

  • 10 септември 2021 13:42

  • 23219
  • 2
Арестуваха петима лихвари от Сливен, тормозили свирепо длъжници
© Булфото архив

При специализирана полицейска операция, проведена от служители на ТСБОП - Сливен, под наблюдението на Специализираната прокуратура са задържани петима участници в група, занимавала се с изнудване и принуда, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В хода на действията по разследването, в жилища в Сливен и село Самуилово, както и в два офиса в областния град, са намерени и иззети документи, пари, тефтери със записки, а от ползвани от участниците автомобили - пистолети, бухалки, вериги, хладни оръжия, полицейски палки, тактически маски. Според събраните към момента доказателства, групата е започнала престъпната си дейност през септември 2020 г.

Спецакция срещу купуването на гласове в Сливенско

Четирима от участниците постъпили на работа като събирачи на дългове в два офиса на дружество за бързи кредити в Сливен. Скоро поели цялата дейност на дружеството, в т.ч. сключването на договори с кредитополучатели. Предоставяли на кредит различни суми, сред които и шестцифрени.

След забавяне на вноска, длъжниците незабавно били посещавани, налагани им били незаконно наказателни лихви, били заплашвани (те и членове на семействата им, включително със смърт), на някои бил нанасян побой. В един от случаите, жена, договорила и получила кредит от 100 000 лв. за развитие на бизнес, е била принуждавана от членове на групата да внесе 400 000 лв. заради натрупани лихви. Специализираната прокуратура е привлякла към наказателна отговорност петимата задържани за участие в организирана престъпна група за изнудване и принуда чрез заплахи и насилие на жители на Сливен и други селища в региона.

С определение на Специализирания наказателен съд на четирима от обвинените са взети мерки за неотклонение "задържане под стража". На един е определена "гаранция в пари" в размер на 5000 лв.

Мая Йорданова
23219 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Дочка Димитрова

2021.09.11 | 20:16

1
Такива има и на други места, например Бургас , Свищов.
Турчен

2021.09.12 | 12:36

2
Пратиги Белене немога да разбера защо хората пари взимат от тези паразити.Като има глупави ще има паразити.Жалко такъв народ несъм виждал един други са и____бем.

Добави коментар

Водещи новини