АКФ: Ефективността на наказателното преследване за корупция по високите етажи на властта се понижава

  • 20 юли 2021 15:03

  • 436
  • 0
АКФ: Ефективността на наказателното преследване за корупция по високите етажи на властта се понижава
© Pixabay

Годишният мониторингов доклад за 2020 г. на Фондация „Антикорупционен фонд“ сочи, че ефективността на наказателното преследване за корупция по високите етажи на властта се понижава. 

Докладът, който се изготвя по проект, подкрепен от фондация „Конрад Аденауер“ по програма „Върховенство на закона за Югоизточна Европа“, беше представен официално днес.  АКФ не вижда резултати в борбата с корупцията и със случаите на конфликт на интереси при упражняване на публична власт на централно и местно ниво.

Изминалата 2020 година бележи започнати разследвания срещу министър и заместник-министър от кабинета, както и срещу двама от съветниците на президента. Срещу бившия премиер Бойко Борисов е проведена не особено щателна предварителна прокурорска проверка за евентуално превишаване на власт и е отказано образуването на разследване.

АКФ: Прокуратурата отказа да разследва вноса на дефектни китайски маски

В доклада се посочва още, че прокуратурата или от прокурорската колегия на ВСС не обръщат никакво внимание на състоянието на наказателното преследване по обществено най-значимите корупционни казуси. Няма изработени критерии за мониторинг на делата за корупционни престъпления от висок обществен интерес, а прозрачността по тези наказателни производства продължава да бъде избирателна.

Теодора Александрова
436 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини