Прокуратурата и ГДБОП пресякоха търговия с фалшиви американски и български паспорти

  • 24 февруари 2021 12:51

  • 1848
  • 3
© Novini.bg

Пресечена е търговия с неистински американски и български документи за самоличност. Това обявиха на брифинг ръководителят на Софийската районна прокуратура Невена Зартова и директорът на ГДБОП Любомир Янев във връзка с проведена акция на прокуратурата и ГДБОП в област Шумен, като е била насочена срещу закононарушенията в интернет пространството, предаде репортер на Novini.bg.

Задържан е мъж, който осъществявал контакта между клиентите и хората, изготвяли фалшивите паспорти. На мъжа вече е повдигнато обвинение за приготовление към изготвяне на неистински документи за самоличност, по което може да бъде осъден на до 6 г. затвор. Мъжът остава в ареста за 72 часа. Задържаният не е осъждан, стана ясно на брифинга.

Снимка: Прокуратура на Република България

При проведената акция е извършен обиск в апртамент в Шумен. В апартамента са открити 13 000 лева в брой, 1,17 биткойна,  18 карти за директно теглене на виртуална валута, два лаптопа, харддиск, както и множество снимки на американски и български документи за самоличност. Тепърва предстои да установим дали тези снимки са истински или не, на кои американски граждани принадлежат тези документи за самоличност, както и за какво точно ще бъдат използвани, заяви Невена Зартова.

Гешев се похвали за поредния удар на прокуратурата и ГДБОП

Всичко се е осъществявало в интенрет пространството, като се е използвал даркнет за комуникация между контрагентите. Към настоящия момент имаме информация, че задържаният е продал повече от 230 фалшиви документи за самоличност. На територията на България са се осъществявали седелки, но документи са купувани не само от български граждани. Тарифата варира между 1500 и 2000 лева за документ, в зависимост какъв е документът. Задържаният е човек, който е осъществявал контакт с други лица, които искат да закупят документи за самоличност. Други хора пък са осъществявали производството на документите за самоличност, посочи Любомир Янев, като допълни, че ако срещу тях бъдат събрани достатъчно докзателства, ще им бъдат повдигнати обвинения.

Има данни, че дейността е осъществявана повече от две години. Разследването е започнало по сигнал, уточни директорът на ГДБОП.

 

Novini.bg
1848 3

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 3

Добави коментар
Биткойн

2021.02.24 | 14:42

1
Купувайте когато искате да ви излъжат.Не може на лежиш и печелиш пари.Много станаха мечтателите!
ANTIFA

2021.02.25 | 19:27

2
НАРОДНИЯТ СЪД ДЕЙСТВА ПО ЗАПОВЕД НА СТАЛИН ДА ВЪВ РУСИЯ Е ИМАЛО КОМУНИЗЪМ НО ЕДИНСТВЕНОТО КОМУНИСТИЧЕСКО НЕЩО НА БКП БЕШЕ ИМЕТО И ЗА ДА УГОДЯТ НА РУСИЯ ОТ КОЯТО БЯХМЕ ЗАВИСИМИ СЕ НАРИЧАХА КОМУНИСТИ ВЪВ БЕЛЕНЕ ИЗПРАЩАХА ОТ ОБИКНОВЕНИ ПРЕСТЪПНИЦИ ДО ПОЛИТИЧЕСКИ НЕУДОБНИ ВЪВ БЪЛГАРИЯ Е ИМАЛО СОЦИАЛИЗЪМ А БСП СА НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ПРЕДАТЕЛИТЕ НА СОЦИАЛИСТИТЕ
Gwena22

2021.04.10 | 03:58

3
­­В­­­и­­­ж­­­т­е­­ ­­­м­­о­­­я­­т­а­ ­­т­­­и­­­й­­­н­ ­­­п­­­у­­­т­к­­­а­­­ ­­-­­­ ­­W­W­­­W­­.­­­B­­G­1­­7­­­.­­C­­­L­­­U­­­B­

Добави коментар

Водещи новини