България на 5-то място в ЕС по жертви на трафик на хора

Трафикът на хора е сериозен европейски проблем, който засяга всяка една държава. Това каза зам.-председателят на Националната комисия за борба с трафика на хора и зам.-министър на правосъдието Николай Проданов на пресконференция по повод Европейския ден за борба с трафика на хора, който се отбелязва на 18 октомври, предаде репортер на Novini.bg

Трафикът на хора е непрекъснато развиваща се, тежка форма на престъпност. Това престъпление води до необратими вреди не само за жертвите, но и за цялото общество. Връзката между трафика на хора и други престъпления става все по-очевидна. Създава се една дълга верига от въвлечени субекти. Тази верига трябва да се прекъсне, за да бъде спряна тази форма на престъпност, заяви Проданов.

Той отбеляза, че според доклад на Европейската комисия за периода 2015-2016 година над 20 000 граждани на Европейския съюз са регистрирани като жертви на трафик. Повече от половината – 56%, е бил трафик с цел сексуална експлоатация. Около 1/4 от трафика е бил с цел трудова експлоатация, а около 18% - принудителна просия, трафик на хора с цел изваждане на органи и други форми на трафик. 68% от регистрираните жертви са жени и момичета. 44% от регистрираните жертви са граждани на Европейския съюз. Водещите 5 държави според гражданство на жертвите на трафика на хора са Румъния, Унгария, Нидерландия, Полша и България, съобщи Николай Проданов.

Усилията на Комисията са както устойчиви, така и системни. Провеждаме политики по превенция и повишаване информираността на обществото. Извън превенционните дейности, тази година успяхме да изградим нови партньорства, както и все по-забележимо въвличане на частния сектор, спортни и академични организации в противодействието на трафика на хора, каза още Николай Проданов.

За първите девет месеца на 2019 година в рамките на страната ни са регистрирани 387 жертви на трафик на хора, като 258 от тях - с цел развратни действия, 56 - с цел принудителен труд, 51 - с бременна жена с цел продажба на новородено.Данните сочат една добра новина - наблюдава се значителен спад при непълнолетните пострадали лица. 

 

Коментари

  1. 2019.10.18 | 10:34

    новото робство - в лелеяния педалски съюз. циганите продават българкси момичета и жени за робини на запад. и с цял глас реват - расизъм, докато западните педали им ръкопляскат.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Криминално

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет