В Карлово изпратиха 31-ви български военен контингент за Афганистан

  • 05 април 2016 13:43

  • 2425
  • 2
В Карлово изпратиха 31-ви български военен контингент за Афганистан
© Булфото (архив)

С тържествен церемониал в Карлово изпратиха 31-ви български военен контингент на Въоръжените сили на БА за участие в Международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан "Решителна подкрепа".

По данни на Министерството на отбраната контингентът е в състав от 110 души, които ще се включат с национален елемент, взвод за охрана и щабни офицери в щаба на мисията на Алианса. Национален командир на контингента е полк. Руси Русев от Командването на Сухопътните войски, командир на взвода за охрана от състава на международната мисия в Афганистан е лейтенант Славена Желязкова от 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Участието на контингенти от Българската армия в мисии и операции извън територията на страната е категорично доказателство, че ние достойно и отговорно изпълняваме своите ангажименти като съюзник на НАТО и страна-член на ЕС. Това каза в приветствието си министърът на отбраната Николай НенчевНиколай Ненчев Николай Ненчев е роден на 11 август 1966 г. Юрист. Магистър по право и политически науки.. Съвременната среда за сигурност и динамична и трудно предвидима, а националната ни сигурност излиза извън националните ни граници и затова участието в международни мисии и операции е ключов фактор не само за утвърждаване на авторитета на България, но и за повишаване способностите на въоръжените ни сили, добави Ненчев, цитиран от БТА.

Военният министър поздрави първата жена командир на взвод за охрана в задграничната мисия Славена Желязкова като й пожела това да бъде един успешен старт за нея за още много мисии. Убеден съм във вашата отлична подготовка и вярвам, че успешно ще изпълните поставените ви задачи, каза още Ненчев и добави "бъдете бдителни, заедно в добро и зло, обединени от воинския си дълг и в името на България".

Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов от свое име и от името на карловци им благодари за отличното представяне и за сертифицирането. Изпълнете достойно вашата мисия, направете така, че всеки да чувства рамото и подкрепата на своя боен другар, върнете се живи и здрави и след края на мисията отново тук, пред къщата на най-великия българин Васил Левски да ви посрещнем със същите чувства, с които ви изпращаме сега, каза още Кабаиванов.

Пловдивският митрополит Николай и свещеници отслужиха водосвет за здраве и благоденствие. Владиката освети икона на Св. Георги, подарък на военните от министъра на отбраната и персонални малки икони на всеки военнослужещ. На церемонията присъстваха областният управител Здравко Димитров, висши офицери, близки на военните.

Филип Епитропов
2425 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.06.04 | 14:13

2
досега тези мисии ни струват над 2 милиарда долара ,но понеже сме много богата държава няма проблем .

2016.05.17 | 15:43

1
Какво ли не прави липсата на работни места в България?

Добави коментар

Водещи новини