Сп. "Икономист": Антиромски протести заливат най – бедната страна в ЕС

  • 07 октомври 2011 12:15

  • 909
  • 2
Сп. "Икономист": Антиромски протести заливат най – бедната страна в ЕС
©

Забавен икономически растеж и опасност от рецесия. Опитът на България да влезе в Шенген бе попарен от Холандия и Финландия. Двете страни се страхуват от нивото на корупцията в България. Борбата с организираната престъпност не даде резултат. Добрата новина е рядко срещано явление. Единственото, което е необходимо на премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г в навечерието на президентския и местниs вот, е етнически бунт, пише сп. Икономист.



Преди две седмици 19-годишният Ангел Петров, бе убит в автомобилна катастрофа в Катуница. Шофьорът се оказа близък на на местния цигански барон Кирил РашковКирил Рашков Кирил Рашков е роден на 24 май 1942 година в пловдивския кв. „Столипиново“. Той е най-малкото от, или, като той самият се нарича Цар Киро. Разгневени жители нападнаха палатите на богаташа, корените на чието състояние не са известни. Положението излезе извън контрол, когато към жителите се присъединиха футболни фенове от Пловдив, изповядващи крайнодесни убеждения. Демонстрантите подпалиха жилището на барона и полицията бе принудена да го премести на безопасно място.

Протестите се разпространиха и в други градове и младежи скандираха лозунги срещу турското и ромското малцинство. Турците и циганите млъкнаха след отправените смъртни заплахи до най-голямата полицейска операция в страната, при която бяха арестувани над 350 души. Премиерът настоява, че бунтовете са криминални, а не етнически. Жителите на Катуница твърдят, че имат проблем с Цар Киро, а не с ромското население на селото. Безсилни сме и нямаме помощ от институциите, казва жител на Катуница, дошъл на протест в София. Други протестиращи изглеждаха ядосани по-скоро от безнаказаността на Рашков и не показваха ксенофобски чувства.
Атака видя възможност в бунтовете. Нейни членове носеха фланелки с надпис Не искам да живея в циганска държава, носеха плакати циганските престъпления – опасност за националната сигурност. Димитър Бечев от мозъчен тръст с клон в София казва: Ако виновникът не бе ром, бунтовете нямаше да се пренесат из цялата страна.

Борейки се престъпността и корупцията Борисов, който има имиджа на силен човек, проведе няколко показни полицейски акции, които намалиха броя на отвличанията. Но местни барони, като Рашков, сред които има малко роми, останаха недокоснати.
В времена на икономически сътресения, чашата на търпението на най-бедната държава в ЕС започва да прелива. Въпреки рестриктивната политика на финансовия министър Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи, прогнозата за ръст бе понижена. Страната е заплашена от развитието на кризата в Гърция. Съседната държава е сред основните български експортни пазари и 30% от банките в България са гръцка собственост.

Борисов се надява, че строителството на пътищата, което е необходимо за държавата, ще донесе победа на ГЕРБ на изборите. В същото време опозицията го иронизира с рязането на лентички, когато хората се страхуват за препитанието и работата си. Лидерът на Атака Волен СидеровВолен СидеровВолен Николов Сидеров е български политик и журналист, лидер на крайнодясната националистическа има по-просто послание: Аз съм вашето оръжие, използвайте го.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
909 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
читател-чукча

2011.10.08 | 14:00

2
"Economist" - Bulgaria, bla-bla-bla, аман от некадърни драскачи

2011.10.08 | 13:59

1
Националната сигурност на българина са доходите му и какво има в хладилника. Корупцията, монопола, банките с нелоялните лихви по кредити,ромското население ползващо се от всички превилегии, но нямащо никакви задължения, кражбите и какво ли още не, не бъркат ли в джоба ни? А социалната и законова неправда между ромите и българите изразяваща се освен в огромният брой кражби извършвани от роми а и в неплащане на всички сметки, дънъци, а в същото време ползващи се от ток, вода, помощи и всичко др. Българинът ако не си плати за тока и водата и другите нужди, няма да го търпят и един ден и ще му ги спрат и оставят на волята на съдбата, след което ще го накарат и да си ги плати.При рома това го няма нищо не му спират и продължава да си живурка получавайки всичко наготово и помощи също. Ромите и в съда са превилигировани и навсякъде другаде като етнос. Тази неравнопоставеност не противопоставя ли двата етноса и не води ли до проблеми в националната ни сигурност? Много въпроси на които никой не ни дава отговор.

Добави коментар

Водещи новини