Разбитите преди дни престъпни групи, действали по класическа схема за източването на ДДС

  • 02 март 2014 07:54

  • 4547
  • 2
Разбитите преди дни престъпни групи, действали по класическа схема за източването на ДДС
©

Мащабна акция на Спецпрокуратурата и ДАНС срещу данъчните измами разби само за 24 часа три престъпни групи, печелили милиони от далавери със захар, сухо мляко и петролни продукти. В ареста попаднаха познати лица от няколко подобни последователни акции срещу ощетяването на държавния бюджет.

В ареста са 11 души от общо 27 задържани. Основната дейност на групите е била търговия със захар, сухо мляко, петролни продукти и автомобилни гуми. Схемата, при която са действали, е класическа за източването на ДДС. Осъществявана е с фиктивни сделки по документи, след което е искано възстановяване на средствата и ползване на пълен данъчен кредит, сочи в специален анализ на "Стандарт". Групите макар и да са действали отделно, са свързани помежду си чрез третата банда, която ги е снабдявала с фалшиви фактури. "Схемата е много интересна. Взаимовръзката между фирмите е на принципа на пипалото. Едно лице е една глава отгоре с много пипала. Именно поради тази причина са образувани три досъдебни производства, като насоките са различни - горива, захар, сухо мляко, гуми.

Схемата е по-позната като "липсващ търговец" - фирмата, която дава началото на стокооборота, която създава приходността на извършената сделка, която не е реална и после на по-горни нива се дават фактурите", обясни зам. апелативният спецпрокурор Николай Найденов. Акцията е проведена съвместно между специализираната прокуратура и ДАНС. Претърсени са над 50 адреса в София, Видин, Пловдив, Стара Загора и Велинград. Иззети са редица документи, печати, компютърни конфигурации и тефтери с реалните баланси на фирмите. Разпитани са 40 свидетели, като част от задържаните също са склонили да сътрудничат на разследващите. "Много от свидетелите дават показанията, които, нека така да се изразя, много добре обслужват обвинението", коментира прокурор Найденов. Схемата е била подпомагана от общински чиновници, които обаче не са сред задържаните. "По всяка вероятност в престъпленията дейно участие са имали и служители от НАП, но това предстои да се уточнява от разследването", заяви шефката на Апелативната спецпрокуратура Даниела Попова.

Сред задържаните са Хованес Манукян - Ончо, който е сочен за мозъка на схемата, и познатите от акция "Недосегаемите 3" Атанас Димов - Купъра и партньорът му Светослав Стамов - Гембъла. Последните двама бяха разследвани преди време покрай знаковата МВР акция, по източването на ДДС от месо и месни продукти, а търговията с петрол се смяташе за легално прикритие на дейността им. Този път е установено, че и по това направление са извършвани далавери. Манукян пък беше арестуван преди 3 години в друга знакова операция - "Вносителите". Той прекара година в ареста по обвинение за неплатено ДДС от търговия със захар. Разследващите обаче категорично отрекоха за връзка между тези операции и обиските в Общинска банка и Столична община от четвъртък. "Ще наблюдаваме участието на държавни и общински служители, без които тези хора не са могли да правят това, което са правили досега", подчерта прокурор Найденов. По-късно стана ясно, че в четвъртък вечер са били претърсени офисите на "Груп Ойл Петролиум 2011" ЕООД на бул. "Черни връх" 92. Дружеството се води еднолична собственост на 64-годишната Маргарита Рангелова.

Фирмата има данъчно акцизен склад в София, за който се твърди, че е експлоатиран от участниците в схемата. Възрастната дама вероятно е използвана като бушон, твърдят разследващи. Интересното е, че тя е наемател на цялата сграда от 770 кв. м. Според финансовия отчет оборотът на компанията е над 2 млн. лв. от продажба на течни горива през 2012 г. Дружеството има да получава над 1.339 млн. лв. от контрагенти. Общо през сметките й само за 2012 г. са минали над 11 млн. лв. Втори данъчен акцизен склад, ползван от уличената в измами група, е действал във Велинград. Именно от тази петролна база е продавано гориво за няколко милиона лева към фирми бушони, предимно собственост на неграмотни роми, които няма как да платят ДДС.

Фиктивната търговия с гуми за автомобили се е извършвала на територията на завода "Баба Вида" във Видин, а сухото мляко и захарта са въртели фирми от Пловдив и Стара Загора. От прокуратурата обясниха, че макар и разследването да е фокусирано върху дейността на групите през последната година, са били открити и фактури от предишен период. "Най-голямата находка е гараж в София, където са намерени множество фактури на организираните престъпни групи. Те снабдявали фирмите с официални документи с невярно съдържание. В акцията бяха ангажирани над 50 екипа", допълни спецпрокурорката Попова. Разследващите бяха категорични, че фирмите, извършвали данъчни измами, нямат общо с политици.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4547 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Българин

2016.04.07 | 01:18

2
Това е България - далавери,далавери и накрая станали бизнесмени и милионери. Някой да е чувал собственик на фирма от малка държава за 1 година да е станал милионер по честен път... За това не идват инвеститори в България - колко пъти се пробваха със сглобяването на автомобили,но уви...
marko

2014.03.03 | 10:02

1
obchtinskite savetnici do stenata istinata e tam

Добави коментар

Водещи новини