СРС – агенцията тръгва до месец

  • 28 септември 2013 07:20

  • 2435
  • 4
СРС – агенцията тръгва до месец
©

Новата Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) ще заработи до месец, пише в. 24 часа.


Според депутати от комисията за контрол над службите, цитирани от агенцията шефът на агенцията и заместниците му ще се избират от парламента. ДАТО ще има право на проследяване, записване, филмиране, белязане на предмети и изготвяне на психологичен анализ.

През юли, в отсъствието на народните представители от ГЕРБ депутатите приеха на второ четене промените в Закона за СРС. Те предвиждаха СДОТО да излезе от МВР, ставайки Държавна агенция „Технически операции". Агенцията е специализиран орган към Министерския съвет за осигуряване и прилагане на специалните разузнавателни средства (СРС). ДАТО ще привлича граждани за доброволно сътрудничество.

Новост в закона е и това, че който поръчва СРС-то, той ще го и плаща. Информацията от специализираните разузнавателни средства се декласифицира в съдебната и досъдебната фаза. Това реши правната комисия с приемането на промени в Закона за СРС-тата на второ четене.

Решението означава, че самото СРС вече няма да бъде основание извлечената от него информация да се счита за класифицирана. На практика в съдебна зала ще могат свободно да се четат данни от СРС-та, без обаче да се разкрива техническият способ или иначе казано средствата, чрез които информацията е добита.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2435 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2013.09.29 | 10:13

4
Бенд - Ушеви.

2013.09.29 | 07:44

3
пак ще си назначат родата

2013.09.29 | 07:44

2
Комунизъм в действие! Яко подслушване и наблюдаване! Набират се доносници! Нищо не се е променило, ама нищо! Аз не искам да живея в тоталитаризтм, а Вие?

2013.09.29 | 07:44

1
Комунистите не могат да дишат без предатели и мекерета.

Добави коментар

Водещи новини