Христо Бисеров за новите СРС-та: Нивото на полицейщината се намалява

  • 11 юли 2013 11:18

  • 2157
  • 6
Христо Бисеров за новите СРС-та: Нивото на полицейщината се намалява
© Булфото

Без дебати и изказвания депутатите приеха на второ четене промени в Закона за специалните разузнавателни средства. Специализираната структура, която основно прилага специални разузнавателни средства, а именно Специализирана дирекция „Оперативни технически операции” (СДОТО), ще бъде изведена от структурата на МВР и ще бъде обособена в самостоятелна държавна агенция към Министерски съвет.

Държавна агенция „Технически операции” (ДАТО) ще бъде юридическо лице на бюджетна издръжка със седалище в град София. Изваждането на органа, който технически осигурява и прилага СРС от МВР и разделянето на заявителя на СРС от прилагащия СРС и поставянето му в позиция на равна отдалеченост от всички заявители на СРС по чл.13 от закона ще гарантира неговата независимост и невъзможност за злоупотреба.

Възстановява се Националното бюро за независим и действен контрол над цялата дейност по използването и прилагането на СРС. Националното бюро ще се състои от петима членове, в това число председател и един заместник-председател, които ще се избират от парламента. Ежегодно до 31 май то ще внася доклад в Народното събрание за своята дейност и състоянието на сектора, включително и за това как се спазват и защитават правата и свободите на гражданите срещу незаконно използване на СРС.

За първи път се въвежда механизъм на контрол чрез бюджета. Само през бюджета ще се дисциплинират органите , които заявяват СРС и ще се намери добрият баланс между нуждата от използване на „тайни доказателства”, гражданските права и финансовите възможности на държавата. Идеята е заявителите на СРС чрез своя бюджет да осигуряват финансово всеки отделен случай на прилагане на СРС от ДАТО, щом са преценили, че е нужно и са го поискали. Така ще бъде ясно кой за какви разходи носи отговорност и дали тези разходи са били поне относително ефективни. Министерски съвет ще регламентира подробно реда и начина на прилагане на този нов принцип. Естествено е той да бъде въведен в действие не веднага, а в началото на следващата календарна и финансова година. ДАТО е правоприемник на всички активи и пасиви на СДОТО, в едно с материална база и техника, а така също и на информационния фонд и архива. Целият личен състав и всички служебни и трудови взаимоотношения, изцяло запазени, се прехвърлят в новата агенция.

Нивото на полицейщината се намалява с една степен надолу. Това каза пред журналисти в парламента председателят на Комисията по правни въпроси Христо БисеровХристо Бисеров Христо Дамянов Бисеров е роден в Хасково. Завършва "Право" в Софийския университет "Св. Климент, по отношение на приетите промени в Закона за специалните разузнавателни средства. „На вчерашното заседание присъстваше председателят на Върховния касационен съд, представляващи Висшия съдебен съвет, заместник-главен прокурор, заместник-председател на Върховния касационен съд, вицепремиерът и министър на вътрешните работи и ръководството ДАНС. Всички органи, които имат отношение, взеха позиция и всички текстове, които приемаме, са плод на обща консолидирана позиция както на комисията, така и на представителите на тези органи от изпълнителната и съдебната власт”, заяви Бисеров.

По думите му в изготвянето на промените в закона са участвали представители на ВКС, прокуратурата, на ДАНС, на ВСС. Промените са по идея на главния прокурур, каза Бисеров. Занапред дела, при които са използвани СРС-та, вече няма да бъдат гледани при закрити врати, предаде репортер на novini.bg.

Данните, събирани от СРС-та, няма да са тайна в момента на процеса и това дава равна преднина между прокурора и защитата.

Във връзка с плащането на СРС-та, той каза, че има текст, който задължава Министерски съвет да изготви специален акт, в който да уреди този въпрос. „Законът не може да свърши тази работа, защото това все пак е ангажимент на изпълнителната власт. Този текст ще влезе в сила от началото на другата календарна година”, подчерта депутатът.

„Председателят на Държавна агенция „Технически операции” (ДАТО) и неговите заместници трябва да имат трудов стаж 8 години – за председателя и 5 години за заместниците като юридически стаж или в службите за сигурност, или в службите за обществен ред. Такова е изискването и за членовете на бюрото, така че има съпоставимост между органа по изпълнението и контролния орган”, посочи Христо БисеровХристо Бисеров Христо Дамянов Бисеров е роден в Хасково. Завършва "Право" в Софийския университет "Св. Климент.

Той допълни, че от МВР зависи дали ще има теч на информация, след като делата в МВР ще отидат в новата агенция. „Ако си свършат работата добре, няма как да има”.

Последвайте канала на

2157 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
166

2013.07.11 | 20:23

6
Бисеров, като ти гледа човек продажната физиономия, наистина ми се иска да се върне полицейщината и то в най-жестокият й вариант!

2013.07.11 | 16:12

5
Ето ви частно ГДБОП :)

2013.07.11 | 15:20

4
ТОЗИ Е В НЕРАВНОСТОЙНО ИНТЕЛЕКТУАЛНО ПОЛОЖЕНИЕ!

2013.07.11 | 14:32

1
Не е вярно. Тоя не е в неравностойно интелектуално положение. Точно обратното. Имаш ли представа какви мангизи събира. Не е глупав. Тарикат на място е. Друг въпрос е какво отношение заслужава. То обаче не пречи на приходите. Нали.

2013.07.11 | 15:20

3
Полицейщината намалява, но СРСтата се увеличават? Щом го казва Бисеров,значи е лъжа. Тоя и Данчо Ментата са срам за профедiията политик. И кво - пука му. Кяри много добре. Лайнар!
NBB

2013.07.11 | 14:35

2
Предлагам да се направи "ЕВРОПЕЙСКИ"борд на българските политици,съответно и на българската политика.Това ,ако не стане - няма оправия.То просто няма за кого да гласуваме.ЕКСПЕРТНО БЪЛГАРСКО ПРАВИТЕЛСТВО С ЕВРОПЕЙСКИ БОРД.

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини