СДОТО става ДАТО

  • 13 юни 2013 14:39

  • 1853
  • 1
СДОТО става ДАТО
©

Специализираната дирекция "Оперативни технически операции" (СДОТО) ще бъде извадена от структурата на МВР и ще бъде обособена в самостоятелна държавна агенция към МС.

Новото й име е Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) - юридическо лице на бюджетна издръжка. Това е решението на депутатите с приемането на промените в Закона за специалните разузнавателни средства след близо двучасови дебати.

На заседанието гласуваха 196 народни представители, от които 115 бяха "за", а 81 - "против".

Целта на тези промени е да се пресече безконтролното подслушване и проследяване, да се сложи край на възможностите за престъпна злоупотреба с власт и да се възстанови и доизгради ефективен и незаобиколим контрол на СРС.

ДАТО ще наследи всички активи и пасиви на СДОТО, заедно с материална база и техника, а също така и на информационния фонд и архива.

Ще се възстанови Националното бюро за независим и действен контрол над цялата дейност по използването и прилагането на СРС. Създаване на независим контролен орган и гарантирането спазването на човешките и граждански права е основна цел на закона.

Националното бюро ще се състои от петима членове, в това число председател и един заместник-председател, които ще се избират от парламента по подробно разписани в закона процедури.

Нов важен момент в закона е въвеждането за първи път на механизма на контрол чрез бюджета.

Последвайте канала на

1853 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.10.16 | 07:34

1
ДАТО, НЕТО се тая. НАМАЙКАВИП*ТКА-ТО

Добави коментар

Водещи новини