Задържаха група за серия кражби от православни храмове

  • 08 януари 2013 16:30

  • 1176
  • 0
Задържаха група за серия кражби от православни храмове
©

Криминалисти от ОДМВР-Бургас разкриха престъпна група, взломявала бургаски православни храмове в последните седмици.

Задържани за престъпните посегателства са четирима поморийци на възраст между 19 и 30 години. Те разбивали църквите, за да отнемат от кутиите за дарения събраните пари.

Към момента е документирано взломяването на близо 14 храма в Бургаска област.

Задържаните остават в несебърския следствен арест за срок от 72 часа с постановление на Районна прокуратура – Несебър. Мъжете са разкрити от служители на РПУ - Поморие, като са предавани поетапно на различните полицейски управления за извършване на необходимите процесуално-следствени действия. Направили са пълни самопризнания за извършените деяния и са съдействали на разследването.

Четиримата са криминално проявени за извършването на кражби, като към момента на ареста някои от тях са били в период на пробация. Установено е, че се придвижвали с лека кола “Опел Корса” с варненска регистрация. При кражбите освен пари са отнемани и метални вещи и утвар, предавани в последствие в бургаски пунктове за изкупуване на черни и цветни метали.

Извършените до момента кражби на пари и богослужебни предмети и съдове са дълга поредица. На територията на Второ РУП – Бургас само за последните дни на декември миналата година те са четири - 1 500 лв. от храм "Св. Атанасий" в Българово, 1200 лв. от храм "Св. Възкресение Господне" в кв. "Ветрен", 45 лв. при взломна кражба от "Света Троица", 20 лв. и църковен меден съд - от храма "Св. Иван Рилски" в с. Изворище.

На територията на РУП – Несебър през ноември и декември четворката осъществила три кражби от храмовете в Свети влас, Тънково и Оризаре, като са отнети парични суми от касичките за дарения в църквите. В сградите те прониквали чрез взлом на входните врати или през малки прозорчета.

В края на 2012 г. групата проникнала още седем пъти в църкви на територията на РУП – Поморие – в Ахелой, в поморийските села Александрово, Каменар, Лъка, Бата, Медово, в Каблешково, откъдето са взети сандъчета с дарения, съдове и дори дарено олио за кандилата.

В хода на разследването на поредицата престъпни посегателства криминалистите изяснили, че по-рано през изминалата година поморийците са проникнали и в храмовете в селата Рудник, Брястовец и Ветрен и отново в Ахелой - кражба от две дървени каси за дарения с 550 лв. и Тънково – 1000 лв. Не успели да влязат единствено в храма в село Гълъбец, който не е довършен, а и там се задействала локална алармена инсталация.

В знак на благодарност към бургаската полиция за разкриването на престъпната група директорът на ОДМВР–Бургас комисар Милен Димитров получи икона "Света Богородица с Младенеца". Предадоха му я отецът на храма в Българово и кметът на града с първата атакувана от групата църква

Последвайте канала на

1176 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини