Спипаха група за нерегламентирани парични транзакции

  • 23 декември 2012 11:44

  • 1903
  • 3
Спипаха група за нерегламентирани парични транзакции
©

Престъпна група, занимавала се с нерегламентирани парични транзакции у нас и в страни от ЕС, е неутрализирана на територията на Пловдив. Операцията е реализирана от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ към ГД „Национална полиция“ в ОДМВР.

Петима плавдивчани са задържани по подозрение за изготвени от тях скимиращи устройства и извършени нерегламентирани парични транзакции в страната и чужбина. Специализираната операция е проведена от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОДМВР-Пловдив в четвъртък и петък след предварително придобита информация.

В хода на разследването криминалистите влезли в следите на организатора - Р.С. /33г./ от Пловдив, изготвял клонирани банкови карти, с които се осъществявали неправомерни тегления на пари от АТМ устройства в България и в страни от Европейския съюз. Частите и техническите средства за изработването им закупувал от София. За осъществяването на престъпната си дейност Р.С. плащал на избрани от него лица, чиято задача била да поставят скимингите на АТМ устройствата. По този начин той се сдобивал с данни от чужди платежни инструменти и ПИН-кодове и изготвял карти-дубликати. На помощниците си Р.С. осигурявал пари за пътуванията, автомобили, неистински документи за самоличност и скиминги. Четиримата сътрудници - М.Г. /28 г./, К.М. /30 г./, А.П. /37 г./ и Д.А. /34 г./ били задържани в петък. Д.А. държал съседен на Р.С. офис, където той и А.П. са заловени.

При последвали претърсвания във фирмените помещения на Р.С. и Д.А. са били открити общо пет скимиращи устройства, 77 пластики с магнитни ленти и изписани цифри на тях, представляващи най-вероятно ПИН-кодове; 12 лайсни с монтирани на тях платки и микрокамери, наподобяващи части от АТМ устройство; 3 пластмасови „усти”, подобни на вход за банкова карта на банкомат; 12 USB-кабели за зареждане и източване на информация от скимингите. Иззети са също компютърни конфигурации и лаптопи, флаш памети, 12 мобилни телефона и батерии за тях, зарядни устройства, поялници и клещи.

Други 26 пластики с магнитни ленти са били открити в жилището на К.М, а в селкостопанска постройка в Първенец служителите са иззели още множество части за банкомати, микрокамери и платки. При проверка в два апартамента, ползвани от Р.С., е намерена фалшива лична карта с негова снимка, и сумата от 30 000 евро.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 249, ал. 3 от НК, а след доклад на материалите в Окръжна прокуратура – Пловдив е постановено 72-часово задържане на Р.С..

Последвайте канала на

1903 3

Коментари 3

Добави коментар
barcelona

2012.12.29 | 18:37

3
seki den gori po nekoi ot toq biznesss,predi godini nikoi neznaeshe ,dnes seki vtori znae,vsqko na4olo si ima krai normalno:)))
Правомерен Правоохранител

2012.12.27 | 15:57

2
Ами сега?!...:)
Fack-овски

2012.12.27 | 15:57

1
Много са ви безумни думите за валидация, я ми кажете колко е корен квадратен от три върху две....

Добави коментар

Водещи новини