Проговори свещеникът, открил останки на част от незаконно погребаните възрастни хора

  • 26 май 2022 18:27

  • 1909
  • 0
Проговори свещеникът, открил останки на част от незаконно погребаните възрастни хора
© Кадър: БНТ
Слушай новината Слушай новината

Задържаният за аферата с мнимите кремации и незаконни погребения Георги Енев остава в ареста, реши Софийският районен съд. Съдебният състав прие, че на този етап има достатъчно доказателства за седем незаконни загробвания и за една измама с мнима кремация.

Разплитането на аферата с измамните кремации започва от едно погребение. Отец Петър от църквата в Банкя отслужвал опело в гробищния парк на Клисура. При него дошли притеснени гробари и го помолили за разговор встрани от опечалените.

"Не мога да ви опиша гледката. Нямам думи", разказва пред БНТ отец Петър, свещеник в храм "Св. Св. Кирик и Юлита" - Банкя.

Кметският наместник на Клисура: Погребалният агент си е признал за три-четири нелегални погребения

Веднага след погребението отецът казал на местния кмет за находката в гробищния парк и повикали полиция. Когато се върнали заварили на мястото и Георги Енев, който бил известен като погребалния агент в Банкя.

Беше много притеснен. Непрекъснато все искаше да ходи до тоалетна. Те му казваха: "Недей да мърдаш на там". Той казваше, че е от хапчетата. Трепереше. Може и да е от заболяване, не знам, казва Камелия Димитрова, кметски наместник на с. Клисура, район Банкя.

На място, пред разследващите, Енев разказал, че вместо да ги кремира е погребал по този начин няколко десетки починали, на които близките им били далече.

Като обвиняем обаче, не се признава за виновен и днес пред съда защитата му настояваше, че няма доказателства той да е извършил незаконните погребения, вместо кремации, за които е взимал от опечалените по 1000 лева. Съдът, обаче прие, че доказателства има.

"Разследването е в начален етап и към момента се извършват действия. Има постъпили сигнали от множество граждани, които се явяват наследници на починали лица. И тази фирма, в която уж е работил обвиняемият Енев, е извършвала погребенията или те са били оставяни за кремация", каза Мима Куцкова, прокурор в СРП.

Самоличността на един от погребаните от Енев е установена, а наследникът на починалия е дал показания. Мъжът разказал, че платил на обвиняемия 1000 лева за кремацията на баща си през януари тази година и месец по-късно е получил урната с праха.

От услугите на Енев се оплаквали и на свещеника в Банкя.

"От хората чувам, че в някои неща е бил некоректен. Вече след организацията от негова страна на погребенията са идвали с някои, за мен бяха странни въпроси, защото в крайна сметка не отговарям за такива неща, от типа: "Отче, той не ми постави паметника", каза отец Петър, свещеник в храм "Св. Св. Кирик и Юлита" - Банкя.

Бивш съдружник на Енев също е разпитан, тъй като обвиняемият е ползвал траурен автомобил с чужд фирмен надпис.

"Това е възможно най-безскрупулния човек, с който съм имал контакти. Аз го напуснах преди 10 години ли каза, 15 години ли. Не знам, аз съм от 4 години кметски наместник, нямам представа", каза Камелия Димитрова, кметски наместник на с. Клисура, район Банкя.

Разследващите работят по версията, че Енев е започнал да прилага измамната схема с мнимите кремации от пролетта на 2020 година.

Мая Йорданова
1909 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини