ЦИК ще допусне и двете ДПС-та?

  • 09 септември 2024 10:29

  • 1211
  • 1
ЦИК ще допусне и двете ДПС-та?
© BGONAIR

Централната избирателна комисия (ЦИК) решава дали да регистрира за участие в предстоящите избори двете коалиции - "Движение за права и свободи – Ново начало" на Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на и "Демокрация, права и свободи – ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с" на Ахмед ДоганАхмед Доган Ахмед Демир Доган  е роден на 29 март 1954 година в с. Пчеларово, Добрич, но изкарва голяма част от. Днес Върховният касационен съд (ВКС) ще разглежда и делото за вписването на промените в ръководството на БСП. 

"ЦИК ще предприеме изненадващо неочакван ход и ще допусне и двете ДПС-та, защото иначе ще влезе в още по-голяма каша. По отношение на изборите мотивацията спада. В негласуването няма лошо и това е част от нормалния политически процес. Когато хората се въздържат от гласуване, изразяват политическа воля. Това е демокрацията", коментира психологът доц. Николай Димитров в "България сутрин".

В подготовката за изборите за 51-ото НС има съществени размествания във висшия политически ешелон на партиите, анализира политологът Атанас Радев.

Илхан Кючюк: Очаквам ЦИК да регистрира ДПС за изборите

Кой с кого ще се коалира?

"Бойко Борисов каза, че ще изкара на преден план кметовете. Това беше заигравка, но пък е и добър ход. Борисов вчера каза да се позиционират около него. Имаме големия проблем за формирането на коалиционна култура", каза политологът пред Bulgaria ON AIR.

По думите на доц. Димитров сглобката не е най-добрият пример за коалиционно правителство.

"Но в историята си имаме такива нелоши примери за коалиционни правителства, които са успявали да изведат България в труден момент. Трудно може да бъде намерен експерт в България, който да не бъде припознат като привърженик на партия. Публиката не е глупава. Когато човекът застане на каквато и да е структура, трябва да може да управлява процесите и хората", смята психологът. 

Изборите дават възможност за пренареждане

"Да могат политическите партии да се явят спокойно и стабилно. Някои се възползват и от възможността, тъй като се виждат сътресения във всички партии. "Продължаваме промяната" (ПП) беше в коалиция с ДБ, с ИТН и БСП. Тези политически субекти са отново в НС. ПП-ДБ могат и имат потенциала да бъдат мост между различните субекти, ако искат да формират коалиция. Няма механизъм, чрез който политическите партии да си взаимодействат", посочи Радев.

Доц. Димитров е на мнение, че може да бъде направен кризисен компромис, но България все още не е стигнала такова ниво на криза, че да има такава необходимост.

"Поне още едни избори ще имаме и то скоро. Със сигурност едното ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с ще влезе в парламента - това около Ахмед ДоганАхмед Доган Ахмед Демир Доган  е роден на 29 март 1954 година в с. Пчеларово, Добрич, но изкарва голяма част от. Вероятно ще влезе и "Величие". Шарен ще бъде. Кампанията ще бъде относително позитивна", прогнозира психологът.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1211 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
шиши цигането

2024.09.09 | 10:47

1
мангали от дпс лапайт едулото и стреляйте

Добави коментар

Водещи новини