Затруднения и объркване сред избиратели в Пловдив заради преместени изборни секции

  • 09 юни 2024 11:36

  • 212
  • 0
Затруднения и объркване сред избиратели в Пловдив заради преместени изборни секции
©

Затруднения и объркване сред избиратели в Пловдив заради преместени изборни секции. Пет училища, в които хората традиционно гласуват, днес се оказаха заключени заради ремонти. Въпреки информационната кампания, че секциите ще бъдат разкрити в други учебни заведения много от гласоподавателите останаха неприятно изненадани и се наложи да търсят извънредни решения в последния момент.

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 899

Повечето хора като, че ли преодоляват неудобството, но търсейки своите секции определено губят време и търпение. Защо се стигна до тази ситуация? На днешните избори 2 в 1 над 25 секции не са на обичайните си места в познатите за избирателите учебни заведения. Това са училищата "Екзарх Антим Първи", "Елин Пелин", "Пейо Яворов", "Климент Охридски", както и гимназията по електротехника и електроника.

Пред заключените им входове има информационни табели, че гласуването този път ще бъде организирано в други учебни заведения и е описано коя секция в кое училище е преместена. Въпреки, че от общината информираха за промените още преди седмица, затрудненията не бяха избегнати. В училище "Васил Петлешков" са преместени 5 секции от училище "Елин Пелин". Разстоянието между двете училища е близо километър и тези, които дойдоха сутринта да гласуват не са убедени, че възрастни и трудно подвижни хора ще намерят сили да се справят със затруднението, предава БНТ.

Изборният ден в Пловдив и областта започна нормално

В трескаво търсене на точната изборна секция по стълбите на основно училище "Васил Петлешков" от сутринта се разминават много хора с питащи погледи. Тези, които идват от района на затвореното за ремонт училище "Елин Пелин" са в най-сложна ситуация, защото трябва да изминат разстояние от три спирки на градския транспорт.

Владимир Вълканов: "Може да е 800 метра, ама там беше на 100. Хората се дразнят. Гарантирам ти, че много хора няма да отидат там и да се върнат тук. Те така и се колебаят. Малко им трябва на много хора.

Стоянка Сизова: "Доста пъти си е да ви кажа, няма и къде да се паркира в момента, но все пак трябва да гласуваме."

Веселина Ранеглова: "В моята част на квартала повечето хора са трудноподвижни, възрастни, болни... Може би това ще ги откаже, аз съм изключително амбицирана и гласувам."

За да стигнат до преместените секции избирателите трябва да се качат до третия етаж на училището. А това допълнително обърка дори онези, които знаеха за промяната.

Елена Тодорова: "Защото две училища в едно ги направиха, там поради ремонт и обърквация."

Председатели на комисии влязоха в ролята на организатори, за да съдействат на трудно подвижни избиратели да стигнат до своята секция.

Наташа Панчева - председател на СИК: "Преди беше много по-удобно за гласоподавателите, но общината е направила всичко възможно най-добро и ние се отзоваваме, помагаме им. Дори още на входа им се оказва помощ."

Кирил Брандийски – председател на СИК: "Още сутринта разпечатахме бележки, но явно продължава да го има проблема. Училището "Елин Пелин" е в ремонт и са преместени тук. Хората просто се ориентират в ситуацията. Помагаме им. Каквото можем правим."

От община Пловдив обявиха, че за да се избегнат затрудненията избирателите могат да направят справка на електронния адрес на служба "ГРАО" къде се намира секцията, в която могат да гласуват.

В Пловдив в пет секции има проблем с машините и се премина на гласуване с хартиени бюлетини. Между 30 и 50 са сменените членове на секционни избирателни комисии. В областта има две дефектирали машини – в Карлово и Брезово. Направени са 20 замени на членове на комисии, като 10 от комисиите работят в намален състав. На този етап няма подадени жалби и сигнали.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
212 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини