Борис Бонев представи план за велосипедно движение в София

  • 07 октомври 2023 15:53

  • 1148
  • 11
Борис Бонев представи план за велосипедно движение в София
© Обединени за София
Слушай новината Слушай новината

“В София има място за всички. Амбицията ни е да направим велосипедите достъпни за всяка възраст - за децата, за придвижването на работещите, за възрастните хора. Няма как това да стане, ако не започнем да правим удобни и безопасни велоалеи, свързани в цялостна мрежа. Това ще е една важна стъпка за решаването на проблемите с мръсния въздух и задръстванията, както и за подобряването на здравето на софиянци. Имаме план - София да е град, в който софиянци живеем добре!”, заяви Борис БоневБорис БоневБорис Бонев е български политик, икономист и общественик. Един от основателите на „Спаси при представянето на новия план за велосипедно движение в София. Бонев е водачът на листата за общински съветници на местната коалиция “Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от (Спаси София)”. В специалното велошествие из софийските улици днес участваха и кандидати за общински съветници и за районни кметове.

Всичко по темата:
Местни избори 2023 1147

“Докато в градове като Варшава, Прага и Загреб се случва истинска велосипедна революция, в последното десетилетие за велосипедния транспорт в София повече се говореше, отколкото се правеше. Велоалеите едва-едва нараснаха с малки и несвързани отсечки, докато старите се оставят без поддръжка. Неслучайно сме тук, на бул. “Витоша”, където велоалеята продължава да бъде върху един от най-натоварените с пешеходци тротоари в града. От години има готов проект, който не се реализира. Този проблем може да бъде решен за няколко месеца и затова ние ще започнем оттам - да свържем сегашните велоалеи в използваема мрежа”, заяви Радост Маринова, експерт по велосипедни политики в коалицията.

Борис Бонев: Имаме решения за всички проблеми на София

Планът на местната коалиция “Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от (Спаси София)” включва ключови действия, които да осигурят значителен напредък при изграждането на нови велосипедни трасета, обезопасяването на кръстовищата и свързването на кварталите с центъра.

“Имаме готов екип от специалисти, който ще работи за велосипедните политики и проекти. Този екип ще отговаря за организирането на работата по проектите, събирането на данни и изготвянето на анализи за велосипедното движение. Също така ще работим за организирането на поддръжката и обезопасяването на проблемни места, както и популяризирането на велодвижението ”, казаха от обединението.

Експертите на коалицията са готови с проекти за свързването на съществуващите велоалеи още през първата година от мандата. Взета е предвид и проектната готовност на общината в съответствие с Плана за устойчива градска мобилност на София. Чрез физическо изграждане, както и чрез пилотни практики за бързо отделяне на пространство за колоездене, още през 2024 г. ще може да се кара велосипед по ключови отсечки към кварталите, така че стигането до училище или работа с велосипед да стане възможно и безопасно за повече хора.

Предвидено е до края на 2027 г. да се навакса натрупаното изоставане, като се разработят и възможности за велосипедни връзки за отдих в крайградските територии. Екипът се фокусира върху бързото и осезаемото разрастване на велосипедната мрежа чрез разнообразни инструменти - велоалеи и ленти, зони с ниска скорост на движение и споделени улици. “Целта е да насърчим ползването на този здравословен и щадящ средата начин за придвижване”, обясниха от коалицията.

“Ние знаем, че да качим хората на велосипеди означава да им осигурим безопасност преди всичко. Време е решенията за велодвижението да се основават на данни като в процеса активно ще включим и самите велосипедисти”, каза кандидатът за общински съветник Радостина Петрова, цитирана от пресцентъра на “Обединени за София”.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1148 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
Б Бонев

2023.10.08 | 17:57

11
Недрузомението от люпилната на Е Бакърджиев-Валяка?!

2023.10.07 | 21:25

10
Уникално лекарство, което взриви интернет: то е многократно по-хладно от ви.агра и е напълно безопасно на всяка възраст. С него ще имате силна и дълга ер.екция, много спе.рма и повишена издръжливост и тестостерон. Прочетете го сами------> mub.me/medik
Боби

2023.10.07 | 17:49

3
Голямо занимаване с един джендър!

2023.10.07 | 19:24

9
Тоя е, ЦИГАНИН ПЕДЕРУНГЕЛ Лайнер

2023.10.07 | 19:10

8
Това па смешник как се изгавриха с него ама като си е мека душица
Юзал

2023.10.07 | 19:03

7
Не се напъвайте толкова. Хората знаят, че от много приказки боли главата. Когато направите нещо реално и материално, може и да гласуват за вас!
Банго

2023.10.07 | 18:50

6
тоа пендел да става да се маща деа неговата мама
бай х.уй

2023.10.07 | 17:59

5
искате да ви кача на мойта мотовилка гнусни болшевишки, номеклатурни педърчета. мама ви да е.ба нагла комунистическа да е.ба! едно време тошо престъпника ни караше да ходиме пеша, вие сега ще ни качвате на колела! Ах вашто маме долно да е..а!
ДС кръволоци

2023.10.07 | 16:08

1
На този брадясъл пИдал дядо му, баща му и майка му са кръволоци от ДС, клали са, били и затваряли българи по занданите и концлагерите и са хранели свинете с тях защото са искали да живеят свободно а сега отрочето им награбило се на крадени от нас пари иска вече и да ни яхне и управлява.
пИдал небръснат

2023.10.07 | 17:51

4
Тоя ми прилича доста на мека китка. Намазан пехливанин роден със златна партизанска лъжица в устата.

2023.10.07 | 17:09

2
Уникално лекарство, което взриви интернет: то е многократно по-хладно от ви.агра и е напълно безопасно на всяка възраст. С него ще имате силна и дълга ер.екция, много спе.рма и повишена издръжливост и тестостерон. Прочетете го сами------> mub.me/medik

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини