Росица Матева (ЦИК): Ще поставим 500 машини с демо версия за машинното гласуване

  • 30 август 2022 17:48

  • 896
  • 1
Росица Матева (ЦИК): Ще поставим 500 машини с демо версия за машинното гласуване
© Nova News
Слушай новината Слушай новината

Ще се извърши профилактика на машините едновременно и малко преди инсталирането на софтуер за гласуване на изборите. Ние в ЦИК, която в момента се ангажира със съхранението на машините, сме извършили инвентаризация - има около 800 устройства за ремонт, извършен е ремонтът, така че всички 12 837 машини са готови и могат да се използват на настоящите избори. Това каза в предаването „Денят на живо“ по Nova News заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

„Най-честите проблеми са с отпечатващото устройство. Много по-малко са проблемите с устройството за смарт картите“, уточни Матева.

Днес в 17 ч. изтече срокът за регистрация на кандидатските листи. „СИК ще вземат решение да регистрират последните кандидатски листи и да ни уведомят и изпратят списъците, за да направим проверка. Ако кандидат не отговаря на изискванията, той ще бъде заличен от списъците и ще имат време до края на септември да подадат друг кандидат“, добави говорителят на ЦИК.

Матева коментира сигурността на машините и тайната на вота, като заяви, че всичко това е подсигурено и в момента тече обществена поръчка за избор на изпълнител за инсталиране на софтуера, както и уреждане на транспорта на машините до СИК.

„Няма промяна в правилата за това къде може да се гласува с машини. Няма промени в Изборния кодекс от предходните избори в тази част. С машини ще се гласува в секции с повече от 299 гласоподаватели. ЦИК взе решение, че в секции, в които на предходни избори и във, и извън страната са гласували повече от 349 избиратели, ще поставим и второ устройство за улеснение на изборния процес, за да бъдат по-спокойни избирателите“, информира Матева.

Тъй като в настоящия момент нямаме обявена извънредна епидемична обстановка, ЦИК изчаква да се разбере дали ще има специални предвидени мерки в изборния ден, особено що се отнася до хората под карантина в деня на вота.

ЦИК : До 22 август медиите трябва да обявят предоставяните условия за отразяване на предизборната кампания

Готова е и разяснителната кампания, която стартира вчера. По всички национални медии трябва да се излъчват предварително подготвените видео материали по 30 секунди, а има създаден и 3-минутен филм за гласуването с машина в Интернет страницата на ЦИК. Подготвят се и плакати за машинното гласуване.

„Предвиждаме до 500 машини с демо версия за начина на гласуване и смятаме в началото на септември да изпратим тези машини. Планираме във всяко населено място с машини минимум по един ден да се поставят тези устройства на оживени места, за да може всеки избирател да не изпитва притеснения от машините за гласуване и на 2 октомври да гласуват спокойно. Ще има осигурени и технически лица,“ каза Матева.

Макар на предните избори да имаше проблем с това, че някои устройства бяха изпратени на грешното място, Матева успокои, че това е било отрегулирано и на тези избори ще се използва същият начин на транспортиране. „От външно министерство се подготвят тези устройства, както и бюлетините се подготвят, за да се изпратят навреме. За момента все още не е ясен броят на секциите в чужбина“, коментира Матева ситуацията с машините в чужбина.

Гласуваме с 10 993 машини на изборите през октомври

Матева припомни, че в петък в 00:00 ч. е стартът на предизборната кампания, като се надява да се спазват правилата и добрият тон.

 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
896 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
500 БУТИЛКИ С ГАЗ

2022.08.30 | 18:11

1
ЦИКЛОН Б, ЩО НЕ ПОСТАВИТЕ? :) ДА НЕ СЕ МЪЧАТ П С Е Т А Т А ИЗЛИШНО :)

Добави коментар

Водещи новини