Избори 2022: Изселниците с българско гражданство в Турция се подготвят за вота

  • 05 септември 2022 12:45

  • 423
  • 1
Избори 2022: Изселниците с българско гражданство в Турция се подготвят за вота
© Novini.bg/Canva

Изселниците с българско гражданство в Турция се подготвят за предстоящия вот в България на 2 октомври.

Окръг Коджаели е компактно населен с изселници от България. За парламентарния вот на 2 октомври очакваме да бъдат разкрити 10 избирателни секции, заяви Гюнай Узун, председател на Дружеството за култура и сътрудничество на Балкански турци (Bal-Turk).

Димитрова от "Алфа рисърч": Може да се попадне в хипотезата на ниска избирателна активност

Той посочи, че най-важната задача към момента е да се осигури попълването на задължителните за гласуване заявления от избирателите, крайният срок за подаването на които е 6 септември.

“Разясняваме на избирателите с двойно гражданство, че това е много важно, за да няма струпвания на хора в изборния ден, за да гласуват спокойно, без опашки и чакане с часове. И за да има резултат. Доста млади хора вече подават заявления за гласуване. Голяма част от тях са второ и трето поколение, които са придобили българско гражданство по произход, когато единият родител е български гражданин”, разказа той.

В Коджаели предстои за 15-ти път да гласуват на парламентарни избори, предаде БТА.

“На 2 октомври очакваме даже още по-масово участие от предишните избори, каза той.

Нашите хора искат най-сетне в България да се избере стабилно правителство. В същото време обаче настояват за разрешаване на проблемите на сънародниците, подобряване на икономическото положение, добави Узун.

Очаква се избирателни секции да бъдат разкрити в Гебзе, Чайърова, Даръджа, Дериндже, Кьорфез, Измит и Карамюрсел. От дружеството са подготвят и за оказване на съдействие на служителите в секците, които ще пристигнат от България.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
423 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.09.05 | 13:27

1
НАУЧЕТЕ ГИ И ДА ЧЕТАТ НА БЪЛГАРСКИ,ЧЕ ДА НЕ ОБЪРКАТ НА МАШИНАТА!

Добави коментар

Водещи новини