Росица Матева, ЦИК: На 17-ти септември изтичат два важни срока, свързани с изборите

  • 02 септември 2022 17:44

  • 617
  • 1
Росица Матева, ЦИК: На 17-ти септември изтичат два важни срока, свързани с изборите
© бТВ
Слушай новината Слушай новината

Номер 21 няма да фигурира в бюлетината, защото ЕНП се регистрира за участие в изборите, изтеглихме номер в жребия, но при проверка се оказа, че тя не е регистрирала кандидатски листи в нито един изборен район. Още една партия не е регистрирала кандидатски листи в два района - партия “Единство”. В два района в страната номерът им няма да фигурира. Това обясни в интервю за бТВ заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

Тя припомни, че днес ЦИК взе решение "Сиела Норма" да поеме дейностите по машинното гласуване. Това се случва със седмица по-рано от очакваното. Матева посочи, че този път ЦИК успява да вземе решения преди сроковете, които са предвидени в Изборния кодекс. Тя увери, че хората не трябва да се притесняват от възможни манипулации на софтуера. 

ЦИК реши "Сиела Норма" да поеме дейностите по машинното гласуване

Машините за вота продължават да се съхраняват в частен склад на летището. "Ще бъдат съхранявани там докато се намери подходящо помещение, което е държавна собственост", посочи говорителят на ЦИК. 

ЦИК: Двойно по-малко заявления за гласуване в чужбина

Росица Матева призова за кампания в рамките на закона. Тя припомни и важни срокове, свързани с изборния процес, които изтичат скоро. На 6-ти септември изтича срокът, в който българите зад граница могат да подадат заявления за гласуване. До 14.30 ч. днес те са били над 32 000. Избирателите, които искат да гласуват по настоящ адрес, пък, трябва до 17-ти септември да подадат заявление до кмета на населеното място, в която смятат да упражнят правото си на глас. Гражданите с трайни увреждания, които искат да гласуват с подвижна избирателна кутия също трябва да подадат заявления до 17-ти септември. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
617 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.09.15 | 15:01

1
Фалшификациите са гарантирани

Добави коментар

Водещи новини