Росица Матева, ЦИК: 24 партии и 7 коалиции са подали заявления за участие в изборите

  • 17 август 2022 17:42

  • 682
  • 2
Росица Матева, ЦИК: 24 партии и 7 коалиции са подали заявления за участие в изборите
© бТВ
Слушай новината Слушай новината

Подалите заявление за участие в изборите на 2 октомври са 24 партии и 7 коалиции. Това обяви в интервю за бТВ заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

Тя обясни, че важното е да има 2 500 валидни подписа на избиратели. “Ако има такива налични, проверката приключва дотам. Ако не са достатъчни, регистрацията ще бъде заличена”, допълни Матева.

Говорителят на ЦИК коментира и възможността “Продължаваме промяната” и “Демократична България” все пак да се решат на съвместно явяване на изборите. “Днес изтече срокът за регистрация на всички партии и коалиции. От днес до 27-ми август регистрирана в ЦИК коалиция може да заяви в ЦИК промени в състава на коалицията. Друг вариант на регистрация не може да има. Само в регистрирана коалиция могат да се включат или напуснат партии. Те са регистрирани като коалиции”, посочи тя.

Антоанета Цонева: Демократичната общност очаква коалиция ПП - ДБ

Матева добави, че за машините ще се използва същият софтуер, както и на вота на 4 април и 11 юли 2021 г.  “Трябва да се въведат данните за регистрирани партии, коалиции и кандидатски листи. Имаме време до 30 август. Знаем какви са сроковете и какво време е необходимо на специалистите”, уточни тя.

“Машините нямат връзка с интернет. Не би трябвало да има драми с отчитането на резултатите”, коментира още говорителят на ЦИК.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
682 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.08.17 | 18:16

2
Всички от цик ще бъдете в затвора.Назначавате от герб и дпс мафиоти.
Републиканци за Семержджиев и Радева

2022.08.17 | 17:57

1
"Полицай от Специализираното подразделение за опазване на обществения ред във Варна, отличен с 20 награди за залавяне на опасни престъпници, е бил арестуван за участие в лизингова измама със смартфони..." - сега този криминал е депутат-"народен" избранник има имунитет и може да продължава измами и изнудване.

Добави коментар

Водещи новини