СИК във Великобритания със сигнал: Имаше опит за умишлено саботиране на изборите

  • 19 ноември 2021 08:52

  • 2809
  • 5
СИК във Великобритания със сигнал: Имаше опит за умишлено саботиране на изборите
© Булфото (архив)

Има ли опит за умишлено саботиране на изборния процес във Великобритания? Този въпрос се появи в последните дни, след като стана ясно за случаи на злоупотреба с лични данни.

Без да знаят за това, хора са записвани като представители на политически партии в изборните комисии. В деня преди изборите на 14 ноември във Великобритания се появи проблем със запълването на секционните избирателни комисии. 

Дотам се стигна, след като вписаните като представители на политически партии не се явиха, за да подготвят помещенията за изборите.

В десетки случаи неявилите се хора разбираха от телефонното обаждане на другите членове на комисиите, че имат ангажимент за изборите, и то към конкретни политически партии.

Десислава Енчева е една от тях. Но за разлика от десетките други, е подала жалба за злоупотреба с личните ѝ данни. „Записана съм като представител на политическа партия, а аз никога не съм давала съгласието си за това. От партията се  извиниха, но не знам кой в Англия има цел и каква е тази цел да го направи това“, коментира Десислава Енчева.

Няколко източника посочиха пред bTV, че проблемът е основно в Лондон, където на различни хора са предлагани по 200 паунда, за да приемат да участват в изборните секции, но срещу ангажимент или да напуснат комисията преди края на изборния ден, или да откажат да подпишат протокола след края му.

Десислава не е получавала подобно предложение, но разбира за проблема, когато открива, че е вписана в две комисии. В едната е по свое желание като доброволец, а в другата е включена без да знае – като политически представител.

„Аз искам да помогна да има някаква промяна. Нещо хубаво да се случи в нашата държава. И се оказва, че някой, някъде злоупотребява с нашите данни. Ние си даваме личните карти, адреси, телефони – и това е използвано против нас, незнайно с какви цели“, коментира Енчева.

Ситуацията създаде сериозно напрежение, особено в деня преди вота. Тогава дори имаше секция, в която комисията не успя да се събере, за да приеме навреме машините. Въпреки това изборният ден във Великобритания приключи без сериозни нарушения. Но постави въпроса, кой има интерес да създава напрежение. 

Външно: Приключи изборният ден в Европа

Десислава е решена да защити своите интереси: „Мисля да се обърна отново към ЦИК, МВнР и към полицията в Англия, защото знаете, законът за личните данни е нарушен“.

Сред стотиците хора, които участват в подготовката на изборите в Обединеното кралство, в момента основният въпрос е ще се намесят ли компетентните български органи, за да разследват случаите и да вземат мерки.

Радина Лазарова
2809 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Банкянския... смешен

2021.11.19 | 10:51

5
ГЕЙрджИК OFF .. срам. позор, плужек, илетерат !!
Радев президент

2021.11.19 | 10:36

4
Герджиков в клозета
поправка

2021.11.19 | 09:14

1
ето защо от чужбина гласуват за новите момчета измамници бъдещи крадци и обирджии на България ДА ОМЕТЕМ ФАТМАКА ДОКАТО МОЖЕМ
Ще метеш входове

2021.11.19 | 10:35

3
за 20 лева
taka e

2021.11.19 | 10:19

2
прав си,само че от понеделник ще бъде поручик.

Добави коментар

Водещи новини