Наблюдателите от ПАСЕ публикуваха изявление за изборите в България

  • 15 ноември 2021 18:04

  • 2308
  • 2
Наблюдателите от ПАСЕ публикуваха изявление за изборите в България
© Novini.bg

На президентските и парламентарни избори, произведени вчера в България, имаше конкуренция и се спазваха основните свободи, но общественото доверие в избирателния процес е подкопано от отдавнашния проблем на купуването на гласове и от неуспеха в политическия процес за съставяне на правителство, заяви в прессъобщение делегация на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), цитирано от БТА.

Преди да наблюдава изборите на 14 ноември, 19-членната делегация, водена от Алфред Хеер (Швейцария, групата на Алианса на либералите и демократите за Европа - АЛДЕ), се срещна с лидери и представители на политически партии и коалиции, членове на мисията за оценка на изборите на Службата за демократични институции и права на човека на Организация за сигурност и сътрудничество в Европа, представители на неправителствени организации, както и на медиите.

"Делегацията беше наясно с проблемите, свързани с организирането на трети избори за една година, след изборите от 4 април и 11 юли, които ПАСЕ също наблюдава - и особено в момент, когато пандемията от COVID-19 оказва толкова силно влияние върху българското общество", отбелязва се в изявлението.

Събеседниците на делегацията са говорили за продължаващите отдавна проблеми с избирателния процес в България, като широкоразпространения проблем с контролирания вот и купуването на гласове, особено в икономически нестабилните общности като ромската, както и с практическите затруднения за ефективно противодействие на тази практика.

"Използването на машинно гласуване може да е намалило възможностите за купуване на гласове", отбелязва ПАСЕ.

Делегацията приветства факта, че през последните няколко месеца българското вътрешно министерство започна кампания срещу тези проблеми.

Ето колко са били нарушенията и престъпленията на изборите 2 в 1

Делегацията беше информирана и за затруднения, свързани със системата за машинно гласуване, която според някои от събеседниците ѝ на практика ограничава участието на гласоподаватели, които не са запознати с модерните технологии.

В изборния ден делегацията на ПАСЕ се е разделила на 11 екипа, наблюдаващи гласуването в страната. В наблюдаваните избирателни секции са открити някои проблеми от техническо и организационно естество. Някои хора са имали затруднения при използването на машините за гласуване. Поради естеството на процеса на подаване на гласове, някои гласоподаватели са се самоизключили от участие в изборите за президент или парламент.

Доклад за наблюдението на изборите на 14 ноември ще бъде представен на пленарната сесия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, която ще се състои в Страсбург през януари следващата година.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2308 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.11.15 | 19:17

2
Къде са брюкселските педеруги , които подкрепяха простата тиква Борисов ?!
Еми...

2021.11.15 | 18:24

1
По-просто казано, чуждите наблюдатели потвърждават, че изборите са били честни и свободни.

Добави коментар

Водещи новини