БОЕЦ пита ЦИК дали кандидат-депутатът Пеевски не нарушава Конституцията?

  • 18 октомври 2021 11:04

  • 1579
  • 1
БОЕЦ пита ЦИК дали кандидат-депутатът Пеевски не нарушава Конституцията?
© Bulphoto, архив

Гражданско сдружение БОЕЦ пита ЦИК дали Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на не е в нарушение на чл. 65 от Конституцията. Бившият шеф на ДАНС за кратко е кандидат-депутат отново от ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с, дори водач на листата във Велико Търново. Издигането му за народен представител обаче се случва на фона на включването му в списъка "Магнитски" в САЩ и последвалите проверки у нас. Името на Пеевски се появи в "Досиетата Пандора" за офшорни фирми. 

Чл. 65. гласи:
(1) За народен представител може да бъде избиран български гражданин, който няма друго гражданство, навършил е 21 години, не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода.
(2) Кандидатите за народни представители, които заемат държавна служба, прекъсват изпълнението й след регистрацията си.

Вчера от БОЕЦ изпратиха сигнала си до ЦИК, в който се усъмняват дали Пеевски няма да компрометира и бъдещия парламент. 

"Според БОЕЦ санкциите по закона „Магнитски” са с качеството на влязла в сила присъда ограничаваща собственическите и други права на санкционираните лица. Като основанията – нарушаване на човешките права и корупция са тежки престъпления и според наказателния кодекс на България. Всички тези факти и обстоятелства по отделно и в своята съвкупност пораждат основателни съмнения, че Делян Славчев Пеевски не отговаря на законовите изисквания да участва, като кандидат в предстоящите на 14.11.2021г. избори за народни представители.БОЕЦ изискваме от ЦИК да провери дали Делян Славчев Пеевски изпълнява условията на чл 65 ОТ КРБ, като изисква цялата необходима информация от Парламента, Министерството на външните работи, граничните служби, НСО , ДАНС и всички институции, които биха могли да съхраняват данни за пребиванането на Делян Славчев Пеевски в страната и чужбина. И в случай , че се установи, че той не изпълнява условията на закона регистрацията му в листата на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с, като кандидат за народен представител да бъде заличена", казват още от БОЕЦ.

 

Novini.bg
1579 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.10.18 | 12:07

1
Гласувайте за партии, които са срещу ковид фашизма.

Добави коментар

Водещи новини