ЦИК с последна информация за важни срокове, свързани с изборите

  • 28 октомври 2021 14:00

  • 544
  • 1
© Булфото (архив)

Към момента местата, където ще се разкрият избирателни секции извън страната, са 753. Ако получим разрешение за всички обявени места, те ще останат толкова. Все още има няколко страни, от които се чака разрешение. Една от тях е Федерална Република Германия, откъдето бяхме уведомени, че максималният брой секции, който може да се разкрива, е 40. Съобразили сме се с това изискване и се надяваме, че всички тези секции ще могат да работят в изборния ден на 14 ноември и евентуално на 21 ноември. Това каза на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов, предаде репортер на Novini.bg.

Определена е вече и числеността на секционните избирателни комисии (СИК) извън страната. В момента се провеждат консултациите с политическите партии за определяне на съставите на СИК. Ние не очакваме, че всички места ще бъдат запълнени от кандидати, предложени от парламентарно представените партии, които участват в консултациите. Местата, които останат вакантни, ще бъдат запълнени с предложения, които идват от дипломатическите и консулски представителства. В консултациите се яви една извънпарламентарна коалиция - "Продължаваме промяната", което мисля, че се случва за първи път тази година. Те направиха някои предложения, които ще се вземат предвид, ако останат свободни места, след като бъдат изпълнени предложенията на парламентарно представените партии, добави той.

Томов съобщи, че общият брой членове на СИК в чужбина е 4115, при положение, че получим разрешение от всички приемащи страни страни. В този брой влизат 753 председатели и секретари, 708 зам.-председатели и 1148 членове на СИК, плюс още 753 члена, излъчени като държавни представители от Министерството на външните работи.

Засега като че ли успяваме да движим подготовката на изборите в чужбина в срок, посочи говорителят на ЦИК. Комисията вече определи 208-те секции в чужбина, в които ще се гласува с машина, и взе решение във всички тези секции да има по две устройства за машинно гласуване. Т.е. общият брой устройства, които ще се използват, е 416, уточни Цветозар Томов.

Говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева обяви, че на интернет страницата на ЦИК е качен симулаторът на машинно гласуване, за да могат всички избиратели, които желаят, да се упражнят за гласуването през таблет, компютър или телефон. Симулаторът отразява абсолютно точно начинът на гласуване с екраните, с полетата и цялата информация, която се съдържа в машините. В секция "Разяснителна кампания" на ЦИК има качен и видеоматериал, който е около 3 минути и от ЦИК призоваха той също да бъде изгледан, за да се ориентират избирателите как се гласува машинно на избори "2 в 1", посочи Матева.

Симулатора за машинно гласувате можете да разгледате ТУК

Тя поясни, че всички машини вече са в страната и районните избирателни комисии организират пробни гласувания.

Днес изтича срокът за съставите на СИК извън страната

Като изключително важно Матева определи изтичането на няколко срока в края на седмицата. Единият е срокът за подаване на заявление от страна на избирателите с трайни увреждания да могат да гласуват с подвижна избирателна кутия. Такива комисии се образуват само при подаването на повече от 10 такива заявления, подчерта тя.

След това те ще бъдат извадени от избирателните списъци по постоянен адрес и вписани в този по настоящ адрес. Същият е и срокът за подаване на заявления за гласуване на друго място, но за него право имат членовете на ЦИК, на РИК, кандидатите, регистрирани в тези избори и наблюдателите.

До утре - 29 октомври, ЦИК трябва да определи и условията, по които да гласуват карантинираните. Това се бави, защото ситуацията с пандемията е много динамична, коментира Росица Матева. Тя каза, че ЦИК е поканила за целта утре сутринта на среща министъра на здравеопазването и държавния главен инспектор, както и специалисти за консултация.

Регистрираните кандидати за народни представители до момента са 6 316. Като физически лица, които са регистрирани, тъй като някои са на две места, са 5 016. Все още има един независим кандидат, за който тече съдебно производство, тъй като 24 РИК заличи регистрацията поради липса на достатъчно подписи, каза още Росица Матева.


 

Константин Тодоров
544 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Мария

2021.10.28 | 14:34

1
за СИК и РИК има ли изискване за зелен сертификат?

Добави коментар

Водещи новини