ЦИК взе решение как ще гласуваме на 14 ноември

  • 09 октомври 2021 11:43

  • 2919
  • 7
ЦИК взе решение как ще гласуваме на 14 ноември
© Булфото (архив)

ЦИК реши, че на изборите 2 в 1 на 14 ноември ще се гласува на една машина и с една смарт карта. Разписките ще са две или една, в зависимост от това дали избирателя гласува за двата вида избори или само за единият.

Комисията прие и как ще се визуализират екраните на устройството, така че да се направи избор дали вотът ще се упражни едновременно за президент и вицепрезидент и за народни представители или само в един от двата избора.

Времето за изчакване преди член на СИК да помогне при гласуването, ако не се предприемат действия, ще е три минути. След активирането на машината със смарт картата за гласуване ще се визуализира екранен надпис "Посочете в кои избори ще гласувате", отдолу натиснете "Потвърдете", като ще се избират три бутона.

Първият за избор е 2 в 1, вторият за избор на президент и вицепрезидент, третият за избор за народни представители, а на екрана долу вдясно ще има друг бутон в синьо  с надпис "Потвърждавам", след което се зарежда втори екран за гласуване, обясни говорителят на ЦИК Росица Матева, цитирана от БНР.

Втора страница, в която ще има три варианта в зависимост от това какъв избор е направил избирателят. Ако е избрал първият бутон, ще се визуализира на втория екран следният текст: „Вие избрахте да гласувате, две точки“ като това ще бъде в трите варианта, като при избора на първия бутон ще се визуализира текст избори за президент и вицепрезидент и за народни представители. След това текста  „Потвърдете своя избор“ или се върнете назад, и двата бутона в синьо, отново връщане назад отдясно „Потвърждавам“.

ДБ поиска от ЦИК проверка на машините за гласуване

Отиваме на трета страница. Ще се визуализира първият екран, но бюлетината за президент и вицепрезидент, ако е направен съответният избор на втората страница  на бюлетината  за президент и вицепрезидент отгоре в ляво ще пише „Избор за президент и вицепрезидент“, бюлетината ще се прелиства с бутон следваща страница като ще бъде съкратен надпис следваща страница и ще се преминава към следващо  гласуване.

След като е направил своят избор, преди да разпечата разписката или разписките, избирателят отново ще може да се върне назад, за да промени избора си след като направи преглед. Прегледайте вашият избор. Следващо изречение отдолу можете да промените като натиснете "Промени избора" бутона, следващо изречение, отдолу напишете "Гласуване" и изчаквате разписка, поясни говорителят на ЦИК.

Владимир Василев
2919 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Боби

2021.10.09 | 17:23

7
Това безумие го няма никъде,вместо улеснение,повече безумие.тези от цик са пълни абдали.Итова ли ще са честни избори абдали.
ХХХ

2021.10.09 | 13:49

6
ЗА ДА СТЕ СИГУРНИ ЧЕ НЯКОИ ОТ ВАШИТЕ ПРА ДЕДИ НЕ Е ГРЪК ИЛИ ТУРЧИН СИ НАПРАВЕТЕ ТЕСТ ЗА ПРОИЗХОД ВЪВ НЯКОЯ ОТ ЛАБОРАТОРИИТЕ ВЪВ КОИТО СЕ ПРАВЯТ ТАКИВА ТЕСТОВЕ ЗАЩОТО ВСИЧКИ ЗНАЕМ ЧЕ БЪЛГАРКИТЕ КОГАТО СА РАЖДАЛИ ДЕЦА ОТ ГЪРЦИ И ТУРЦИ СА КРИЕЛИ ЧЕ СА ОТ ТУРЦИ И ГЪРЦИ ОТ СТРАХ ДА НЕ БЪДАТ УБИТИ И ДЕЦАТА И ТЕ САМИТЕ ТАКА СА ПРАВИЛИ ПРЕЗ СРЕДНОВЕКОВИЕТО А СА РОДЕНИ МНОГО ТАКИВА ДЕЦА
ХХХ

2021.10.09 | 13:39

5
ИРАНЕЦЪТ ТРЯБВА ДА ГОВОРИ НА МАЙЧИНИЯТ СИ ИРАНСКИ ЕЗИК ДА ВЯРВА ВЪВ ТАНГРА И ДА ЖИВЕЕ В ПРАРОДИНАТА СИ ИРАН АКО Е ИСТИНСКИ ПАТРИОТ И РОДОЛЮБЕЦ А НЕ ДА ПОЗВОЛЯВА НА НЯКАКВИ ГРЪЦКИ БРАТЯ ДА ГО УЧАТ НА ЕЗИК И ИМЕТО БЪЛГАРИ Е ВЗЕТО ОТ ДРЕВНИЯТ ГРАД БОЛГАР ВЪВ ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ ТО Е ИЗМИСЛЕНО

2021.10.09 | 13:34

4
Направено е гласуването да бъде невъзможно за възрастни хора. Много свожно, с много опции,. Софтуера можеше да бъде на две страници, първата за президент педал и втората за партия. Гласуване с две карти.
ХХХ -КОИТО ИСКА ДА ГЛЕДА ТОВА

2021.10.09 | 13:27

3
ВЪВ youtube- Славяни няма, произход на българи, руснаци и поляци, Божидар Димитров
ХХХ -КОИТО ИСКА ДА ГЛЕДА ТОВА

2021.10.09 | 13:18

2
ВЪВ youtube- Българите нямат нищо общо с траките - Божидар Димитров
Обикновена Пунта Мара

2021.10.09 | 12:18

1
А, "математик-професор" Константинов готов ли е с "изборните проценти"?!

Добави коментар

Водещи новини