Антоанета Цонева: Голямата България сме всички тук и българите зад граница

  • 29 юни 2021 13:23

  • 825
  • 19
Антоанета Цонева: Голямата България сме всички тук и българите зад граница
©

Антоанета Цонева е сред учредителите на "Да, България". Тя е експерт по изборен процес, съучредител на Института за развитие на публичната среда, омбудсман на София от 2001 до 2004 г., депутат в краткото 45-о Народно събрание.

За изборите на 11 юли Цонева е с преференция 102 в листата на „Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“ в столичния 23 избирателен район и водач на листата в Пазарджик.

- Г-жо Цонева, "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" е за машинното гласуване, ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в е против. Защо?

- Машинното гласуване е едно от средствата срещу контролирания и купен вот, който е специалитет на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и ДПС. При вота с машини не може да се приложат голяма част от схемите, които от години са обществена тайна - белязване на хартиени бюлетини, снимане на бюлетини в тъмната стаичка за отчет пред купувачите на гласове и т.н.

Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“ е най-последователният защитник на свободната воля на хората и правото им на избор. Това е разделителната ни линия с ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в по темата с машинното гласуване. Бившите управляващи подценяват хората, като се опитват да ги изплашат. Няма страшно. Не е по-сложно от използването на банкоматите. Националната кампания „Ти броиш“ показва стъпките за използване на машините за гласуване и всички казват, че е много лесно. 

Антоанета Цонева разби в дебат Дани Каназирева по темата за машинното гласуване

- ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в ви нападат, че с промените в Изборния кодекс сте създали предпоставки за тяхното опорочаване. Има ли такъв риск?

- ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в все по-усилено се опитва да внуши на българските граждани, че изборите ще бъдат манипулирани. Повдига въпроси към ЦИК, но заедно с това внушава, че решаването на тези въпроси е отговорност на “Демократична България”. Удобно премълчава, че ЦИК е независим орган, който е призван да управлява изборния процес и в който има трима свои представители.

На парламентарните избори само преди три месеца пак имаше машинно гласуване. Тогавашната ЦИК, доминирана от партиите на статуквото, не допусна независим одит на машините. Въпреки настояванията ни, въпреки жалбите и дори въпреки предложението за помощ с експертиза как да протече този одит. Изборната администрация тогава отказа каквато и да е прозрачност по отношение на машините. Сега, след усилията на “Демократична България”, независимият одит е въведен. Той е една от гаранциите за по-високо доверие към изборния процес. 

И когато говори за опорочаване на изборите, нека ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в се вгледа в себе си.

- Според вас ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в ли иска да опорочи изборите?

- В тази кампания от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в поддържат линията, че навсякъде е хаос и само те могат да въведат ред. Те сами го казват: 11 години на власт и след тях е хаос.

Сега се опитват да създадат нов проблем, за да разколебаят хората да гласуват и по този начин да компрометират целия процес. Цинизъм е да създаваш проблем, за да отклониш вниманието от друг проблем, който си създал. Подкопаването на доверието е продължение на институционалния разпад, до който ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в доведе държавата.

- Ще бъдат ли гласовете от Турция наистина решаващи, както твърдят ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и националистите, след като отпадна ограничението за секции извън ЕС?

- Според мен ефектът им силно се преувеличава и се използва с политически цели. Гласовете от Турция са мит, който се използва от определени политически формации, за да оправдаят съществуването си.

Всички български граждани са равни пред закона и разполагат с еднакви права, независимо къде по света се намират. Ние дадохме възможност на стотици хиляди наши сънародници и във Великобритания, и в САЩ да гласуват при нормални условия и да участват активно в определянето на бъдещето на нашата родина. Това са нашите роднини, родители, братя и сестри, които искаме да се върнат. Те имат право да поддържат връзката си с България, а участието в политическия живот на страната е част от това.

- Това поражда въпроса защо толкова българи избраха да са по света и не останаха в България?

- Да! И това е един от най-тежките въпроси към властта досега. Знаете ли, в разговорите ми с хората по време на кампанията и в София, и в Пазарджишка област, върви една горчива нишка - хората си тръгнаха. Младите са навън. Ако има нещо, което истински ме стяга за гушата, е този безкраен разказ за заминалите и за тези, които ги чакат тук. Буквално във всяка среща се усеща болката от раздялата на възрастните хора с техните деца. Това е огромен проблем за цялата страна. Голямата България е това - ние и хората ни зад граница. Нека всеки избира къде и как да живее, но когато прави избора си, трябва да има перспектива в родната си страна. Иначе няма избор и заминаването е по принуда.

Ако хората могат да осъществят в България житейските си планове и надежди, ако могат да развият потенциала си тук, как мислите, дали биха останали далече от близките си? Или ще пожелаят да се върнат? Биха ли тръгнали изобщо? 

- Как оценявате случилото се в 45-ото Народно събрание, където бяхте депутат за пръв път, защото в краткия си живот не успя да свърши много работа?

- Важно беше да започнат процесите по осветляване на управлението на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в след тези 11 години. С всеки изминал ден стават все по-видими размерите на завладяната държава. Хората установяват това, за което говорим от години: необходима е коренна промяна на управлението. Виждат какво се случва с милиардите, които бяха излети в „Автомагистрали“, раздадени без обществени поръчки, без конкурентни процедури, в аванс - без да е свършена работа. Средствата са по-големи от парите, което българският бизнес получи като подкрепа по време на пандемията. Потресаващи са разкритията за изтичането на парите в здравеопазването, където се въртят 10 милиарда лева годишно.

Следващото Народно събрание ще трябва много бързо да се заеме с възвръщането на законността и да продължи да освобождава страната от корупционната захапка на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в във всички сфери на обществения и икономическия живот.

- Какво ще предложите приоритетно в следващия парламент?

- „Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“ беше политическата сила, която още в първия ден на предишното Народно събрание внесе пакет от 15 законопроекта. Сред тях беше и проектът за промени в Конституцията. Нашите приоритети са непроменени, но е радващо, че българите все повече разбират колко е важно да живеем в правова държава.

В новия парламент ще предложим законност и модернизация срещу корупцията и безогледното крадене. Върховенството на закона е единственият начин да запазим младите хора тук и да се развиват в модерна и демократична в България. Както и да се върнат онези, които загубиха своята перспектива тук. “Демократична България” е абсолютен лидер в идеите за модернизация чрез дигитализация, синхронизация и електронно гласуване.

Моята лична кауза е да въведем гласуване по пощата и електронно дистанционно гласуване.Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“ предложихме това още през 2018 г. И в миналото Народно събрание внесохме проект за пощенско гласуване, но в рамките късия му живот беше важно да се направят първите стъпки за подобряване на изборния процес - машинното гласуване и смяната на ЦИК. Ние продължаваме да настояваме и за професионална и по-малка ЦИК. И настоящият й състав потвърждава убеждението, че комисията не трябва да е съставена на квотен партиен принцип. 

Антоанета Цонева от ДБ: Амбицирани сме да осигурим много по-добри възможности за българските предприятия

- Парламентът ще успее ли този път да състави правителство и ще участвате ли в него?

- Нека видим резултатите от изборите. Вярвам, че потенциалът на партиите на промяната за добър резултат е голям. Трябва да се направи всичко възможно за съставяне на стабилно управление с ясни принципи за промяна и правов ред. В предишния парламент „Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“ показа, че е сплотен отбор с ясно и предвидимо поведение. Ние сме търсен партньор, защото имаме последователни действия в приоритетните зони за реформа на държавата и извеждането й на пътя на икономическия възход. Но за пореден път повтарям, че няма да участваме в коалиция с партиите на статуквото ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в, БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е и ДПС.  

Novini.bg
825 19

Свързани новини

Коментари 19

Добави коментар
Милен

2021.06.30 | 20:01

19
Това да не е някой бивш мъж???
Асен

2021.06.30 | 20:01

18
Ядски неприятна твар е тая
Mitaka

2021.06.30 | 14:57

17
Тази обратната се надява на чужбина
bobi

2021.06.30 | 08:23

16
ТРАВЕСТИТ!!!
chrome

2021.06.29 | 14:45

7
Цветя и рози на думи са от ДБ, ама на действия - не точно. Нямат място в парламента!
зиг

2021.06.29 | 18:14

15
хайл!
СЕРЕИГЕЙ

2021.06.29 | 17:15

14
ДИНА СТАНИШЕВА ПЪЛНОМОЩНИК НА ЦК НА КПСС ЗА МЕДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ. ДИМИТЪР СТАНИШЕВ УБИЕЦ НА СТАЧКУВАЩИ ПЛОВДИВСКИ РАБОТНИЦИ СЛЕД ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ ЧЕТИРЕДЕСЕТ И ЧЕТВЪРТА ГОДИНА. СЕРЕИГЕЙ СТАНИШЕВ МОДЕРЕН ЛЯВ КРЕМЪЛСКИ ПЕДЕР... МЕДИИТЕ НА ДИНА СТАНИШЕВА ВЕЧНО ЩЕ НАВИРАТ БЪЛГАРИЯ В КЛОАКАТА НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО.САТРАПИТЕ НА ДИМИТЪР СТАНИШЕВ ВЕЧНО ЩЕ ПОСИЧАТ ПО КРЕМЪЛСКА ПОРЪЧКА ТЕЗИ КОИТО НЕ СЛУЖАТ ВЯРНО НА КРЕМЪЛ.СЕРЕГЕЙОВИТЕ ПЕДЕРИ ВЕЧНО ЩЕ ПРАВЯТ БЪЛГАРИЯ ГНУСНА И ПРЕЗРЯНА ЗА СВЕТА...
протестър

2021.06.29 | 14:33

6
Овца нещастна,тъпа и вече нямам думи да охарактеризирам това безполово същество
СЕРЕИГЕЙ

2021.06.29 | 17:15

13
ДИНА СТАНИШЕВА ПЪЛНОМОЩНИК НА ЦК НА КПСС ЗА МЕДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ. ДИМИТЪР СТАНИШЕВ УБИЕЦ НА СТАЧКУВАЩИ ПЛОВДИВСКИ РАБОТНИЦИ СЛЕД ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ ЧЕТИРЕДЕСЕТ И ЧЕТВЪРТА ГОДИНА. СЕРЕИГЕЙ СТАНИШЕВ МОДЕРЕН ЛЯВ КРЕМЪЛСКИ ПЕДЕР... МЕДИИТЕ НА ДИНА СТАНИШЕВА ВЕЧНО ЩЕ НАВИРАТ БЪЛГАРИЯ В КЛОАКАТА НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО.САТРАПИТЕ НА ДИМИТЪР СТАНИШЕВ ВЕЧНО ЩЕ ПОСИЧАТ ПО КРЕМЪЛСКА ПОРЪЧКА ТЕЗИ КОИТО НЕ СЛУЖАТ ВЯРНО НА КРЕМЪЛ.СЕРЕГЕЙОВИТЕ ПЕДЕРИ ВЕЧНО ЩЕ ПРАВЯТ БЪЛГАРИЯ ГНУСНА И ПРЕЗРЯНА ЗА СВЕТА...
стига

2021.06.29 | 13:37

2
Това ли иска да ни управлява.... ми че то не знае кво е ...май е Педал гнусен.
СЕРЕИГЕЙ

2021.06.29 | 17:14

12
ДИНА СТАНИШЕВА ПЪЛНОМОЩНИК НА ЦК НА КПСС ЗА МЕДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ. ДИМИТЪР СТАНИШЕВ УБИЕЦ НА СТАЧКУВАЩИ ПЛОВДИВСКИ РАБОТНИЦИ СЛЕД ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ ЧЕТИРЕДЕСЕТ И ЧЕТВЪРТА ГОДИНА. СЕРЕИГЕЙ СТАНИШЕВ МОДЕРЕН ЛЯВ КРЕМЪЛСКИ ПЕДЕР... МЕДИИТЕ НА ДИНА СТАНИШЕВА ВЕЧНО ЩЕ НАВИРАТ БЪЛГАРИЯ В КЛОАКАТА НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО.САТРАПИТЕ НА ДИМИТЪР СТАНИШЕВ ВЕЧНО ЩЕ ПОСИЧАТ ПО КРЕМЪЛСКА ПОРЪЧКА ТЕЗИ КОИТО НЕ СЛУЖАТ ВЯРНО НА КРЕМЪЛ.СЕРЕГЕЙОВИТЕ ПЕДЕРИ ВЕЧНО ЩЕ ПРАВЯТ БЪЛГАРИЯ ГНУСНА И ПРЕЗРЯНА ЗА СВЕТА...
Бай Тошо

2021.06.29 | 15:02

8
Сложили са и снимка от преди 10-15г за да изглежда умна и красива, да ама неее.
12

2021.06.29 | 13:59

3
По- не фелното копие на М ая Ман олова
СЕРЕИГЕЙ

2021.06.29 | 17:14

11
ДИНА СТАНИШЕВА ПЪЛНОМОЩНИК НА ЦК НА КПСС ЗА МЕДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ. ДИМИТЪР СТАНИШЕВ УБИЕЦ НА СТАЧКУВАЩИ ПЛОВДИВСКИ РАБОТНИЦИ СЛЕД ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ ЧЕТИРЕДЕСЕТ И ЧЕТВЪРТА ГОДИНА. СЕРЕИГЕЙ СТАНИШЕВ МОДЕРЕН ЛЯВ КРЕМЪЛСКИ ПЕДЕР... МЕДИИТЕ НА ДИНА СТАНИШЕВА ВЕЧНО ЩЕ НАВИРАТ БЪЛГАРИЯ В КЛОАКАТА НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО.САТРАПИТЕ НА ДИМИТЪР СТАНИШЕВ ВЕЧНО ЩЕ ПОСИЧАТ ПО КРЕМЪЛСКА ПОРЪЧКА ТЕЗИ КОИТО НЕ СЛУЖАТ ВЯРНО НА КРЕМЪЛ.СЕРЕГЕЙОВИТЕ ПЕДЕРИ ВЕЧНО ЩЕ ПРАВЯТ БЪЛГАРИЯ ГНУСНА И ПРЕЗРЯНА ЗА СВЕТА...
Ъпсурд

2021.06.29 | 15:04

9
И е "почтена" като Маямата.
СЕРЕИГЕЙ

2021.06.29 | 17:13

10
ДИНА СТАНИШЕВА ПЪЛНОМОЩНИК НА ЦК НА КПСС ЗА МЕДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ. ДИМИТЪР СТАНИШЕВ УБИЕЦ НА СТАЧКУВАЩИ ПЛОВДИВСКИ РАБОТНИЦИ СЛЕД ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ ЧЕТИРЕДЕСЕТ И ЧЕТВЪРТА ГОДИНА. СЕРЕИГЕЙ СТАНИШЕВ МОДЕРЕН ЛЯВ КРЕМЪЛСКИ ПЕДЕР... МЕДИИТЕ НА ДИНА СТАНИШЕВА ВЕЧНО ЩЕ НАВИРАТ БЪЛГАРИЯ В КЛОАКАТА НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО.САТРАПИТЕ НА ДИМИТЪР СТАНИШЕВ ВЕЧНО ЩЕ ПОСИЧАТ ПО КРЕМЪЛСКА ПОРЪЧКА ТЕЗИ КОИТО НЕ СЛУЖАТ ВЯРНО НА КРЕМЪЛ.СЕРЕГЕЙОВИТЕ ПЕДЕРИ ВЕЧНО ЩЕ ПРАВЯТ БЪЛГАРИЯ ГНУСНА И ПРЕЗРЯНА ЗА СВЕТА...
Физика

2021.06.29 | 14:10

5
Всяко действие има противодействие. Какво пречи на купувача на гласове да монтира скрита камера в дрехите на гласуващия и да наблюдава на живо как гласува.

Добави коментар

Водещи новини