Кандидат на "Демократична България": Не може да спрем по средата по казуса "Магнитски"

  • 26 юни 2021 11:44

  • 782
  • 9
Кандидат на "Демократична България": Не може да спрем по средата по казуса "Магнитски"
© БНТ

България не може да остане по средата на казуса със санкциите „Магнитски“ и трябва да доведе разследването докрай. А това включва и установяване на хората, които са взимали подкупи, заяви Надежда Йорданова от „Демократична България“ пред БНТ.

„Какво ни говори ситуацията със санкциите по закона „Магнитски“? Ако имахме главен прокурор, който си върши работата, нямаше да сме в такава ситуация. Трябва да разполагаме с механизъм, който да прави възможно търсенето на отговорност от главния прокурор“, заяви тя в предаването „Денят започва с Георги Любенов“.

Христо Иванов иска оставката на уличения Илко Желязков: Америка няма да ни свърши работата

„Това поставя въпрос на масата, който не може да бъде заобиколен. Прокуратурата няма никакво оправдание да си затваря очите. Трябва да разследва, да приложи закона и да приведе хората под отговорност. Но не само посочените от САЩ, а и другата страна. Когато има подкупващ, има някой който е взел подкуп. Не можем да останем на средата. Трябва да се разследват всички“, каза Йорданова, която е юрист и кандидат за депутат от столичния 23-и МИР.

Надежда Йорданова сподели, че ще се търси консенсус с останалите партии на протеста за постигане на по-добра отчетност на главния прокурор.

„Ние настояваме за главен прокурор, който да разследва всички и който да създаде условия да бъдат разследвани всички, а не само политически неудобните или тези, при които най-лесно се установява виновността. Не може да има ситуация министър-председателят да присъства в записи със съмнително съдържание, да виждаме снимките с пачките и кюлчета, самият министър-председател да казва, че мисли, че знае кой е правил записите, и да няма разследване“, добави тя.

Йорданова определи лансираното от „Има такъв народ“ предложение за пряк избор на главния прокурор като един от възможните подходи, но не предпочитания.

„Не споделяме, че е най-доброто решение. Но сме обединени около необходимостта от един по-отчетен главен прокурор. Имаме консенсус и за специализираните съдилища, както консенсус за законодателни инициативи, които да отприщят предприемаческия дух на българите“, добави тя.

Надежда Йорданова смята, че вече има условия изборният ден да премине спокойно. Все пак, според нея, остават няколко въпроса, които изискват по-голямо внимание от ЦИК и политическите партии.

„Трябва да се наблегне за по-добра разяснителна кампания и хората да знаят, че се гласува лесно и бързо. „Демократична България“ чрез инициативата „Ти броиш“ разработи софтуер, който симулира машинното гласуване. Хората са много позитивно настроени, гласуват за секунди. Те се изненадват колко е лесно и сигурно“, каза тя.

„Всяко усилие в образоването на гражданите как се гласува с машини си струва и не може да бъде пренебрегвано. ЦИК е длъжник в това отношение. Тя може да бъде по-активна“, добави Йорданова.

Христо Иванов: Служебното правителство да не заобикаля на пръсти Доган

Тя препотвърди намерението на „Демократична България“ да работи за промяната на България без участието на партиите на статуквото ГЕРБ, ДПС и БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е във властта.

„Ние се явяваме с ясната заявка, че сме готови да споделим отговорността за управлението на страната. Борим се колкото може повече гласоподаватели да ни подкрепят, за да реализираме тези идеи. Говорим с тях за бъдещето как България да бъде по-свободна, със законност и модернизация. Хората трябва да бъдат спокойни, че ще работят за своето благоденствие, а не да се грижат на държавата да й е лесно“, добави тя.

Радина Лазарова
782 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2021.06.26 | 12:03

1
ехоооо, 5-ти в парламента, освен да прачите друго нама да можете, тоъ че - под водата
иван

2021.06.26 | 12:32

2
ВСЕКИ ТРЯБВА ДА СИ ОТГОВАРЯ ЗА ДЕЛАТА СИ...
иван

2021.06.26 | 12:33

3
ВСЕКИ ТРЯБВА ДА СИ ОТГОВАРЯ ЗА ДЕЛАТА СИ... И РАНО ИЛИ КЪСНО ЩЕ БЪДЕ.
иван

2021.06.26 | 12:34

4
ВСЕКИ ТРЯБВА ДА СИ ОТГОВАРЯ ЗА ДЕЛАТА СИ... И РАНО ИЛИ КЪСНО ЩЕ БЪДЕ.
иван

2021.06.26 | 12:34

5
ВСЕКИ ТРЯБВА ДА СИ ОТГОВАРЯ ЗА ДЕЛАТА СИ... И РАНО ИЛИ КЪСНО ЩЕ БЪДЕ.
иван

2021.06.26 | 12:34

6
ВСЕКИ ТРЯБВА ДА СИ ОТГОВАРЯ ЗА ДЕЛАТА СИ... И РАНО ИЛИ КЪСНО ЩЕ БЪДЕ.
Нищоправец

2021.06.26 | 14:05

7
ЩЕ СПРЕШ,ЩЕ СПРЕШ,КАТО СЕ РАЗБЕРЕ ,ЧЕ ДВАТА ТОЛУПА ОТ ГРАБИ БЪЛГАРИЯ СА СЕ ОБЛАЖИЛИ ОТ ЧЕРЕПА
No drugs

2021.06.26 | 16:57

8
Маджо харесва това !!!!
СЕРЕГЕЙ СЕСЕСЕРЕ

2021.07.01 | 22:54

9
АААКВИ ГЕНЕРАЛИ САМО ЯКО ЛИЖАТ ОСРАНИ РУСКИ ГЪЗОВЕ... ГНУСНА СЛАЙНЯНСКАЯ ИСТОРИЯ... ОЧАКВАЙТЕ СЛЕД КАТО МИНЕ ГЛАСУВАНЕТО-КУПОНИ. ИЗБРАННИЦИТЕ НА КРЕМЪЛ ЗА КОИТО ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ТРЯБВА ТАКА ДА ЛЪЖАТ,ЧЕ ЖИВОТА ДА СТАНЕ АД И КРЕПОСТНИТЕ САМИ ДА СИ НАДЯНАТ КРЕМЪЛСКИЯ ХОМОТ. БКП СЪС СВОИТЕ ТРИСТА ПАРТИИ,ДВИЖЕНИЯ И ТЕМ ПОДОБНИ КРЕМЪЛСКИ СПРЕЖЕНИЯ ИЗПЪЛНИ КРЕМЪЛСКАТА ЗАПОВЕД ЗАДУНАЙКАТА ДА Е КРЕМЪЛСКИ ТРОЯНСКИ КОН В ЕС И НАТО. НАШИЯТ ВЕЛИК ПО ЖИЗНЕН ПИГМЕЙ-ВОЖД НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО ЩЕ ПРАВИ МАЛО УМЕН РАДЕФФФЪРР... ПОЖИЗНЕН ВОЖД НА КРЕМЪЛСКИЯ КЕН ЕФФФРР... ОКОЛО БАЛКАНА И ТОЙ ОТ НАТЯГАНЕ ЩЕ НИ СКЪСА АМУНИЦИЯТА...ЗОООР ДА СТАНЕ КАТО ПРАВЕШКИЯ МАН ГАЛИТЕТ...

Добави коментар

Водещи новини