Ивайло Мирчев от “Демократична България”: Имаме не само сериозна програма, но и хората, които да я изпълнят

  • 05 юли 2021 15:53

  • 295
  • 2
Ивайло Мирчев от “Демократична България”: Имаме не само сериозна програма, но и хората, които да я изпълнят
©

Интервю с Ивайло Мирчев, кандидат за народен представител в 46-тото Народно Събрание от “Демократична България”

1. Очаквате ли на тези избори да се случи нещо неочаквано?

Очаквам “Демократична България” да повиши резултата си от предишните избори. Това се потвърждава и от последните социологически проучвания. Очаквам на 11 юли да сложим точка на това, което започна с изборите през април - края на корумпираното управление на Бойко Борисов. Очаквам хората да излязат и да гласуват свободно и смело, въпреки че ГЕРБ плащат с машинния вот.

Излиза Бойко и обявява как ще се подмени вотът. И това го казват тези, които в миналата ЦИК не допуснаха да има независим одит на устройствата за гласуване, за какъвто ние настоявахме. Сега, след нашите усилия в миналото Народно събрание, независим одит е въведен, така че експертите на партии, неправителствени организации и др. да могат да се уверят дали всичко с машините е наред. Ето, миналата седмица Конституционният съд каза, че няма проблем с машинния вот. За нас от “Демократична България” той е една допълнителна гаранция срещу изборните нарушения. Знаем как се белязват бюлетини или се снима в тъмната стаичка за отчет пред купувачите на гласове…

2. Кои биха били трите най-големи приоритета на бъдещо правителство, в което вие участвате?

Мога да кажа кои са нашите най-големи приоритети, с които не бихме направили компромис в бъдещо правителство. Те са известни отдавна. Радикална съдебна реформа, така че да бъдат закрити спецсъдът и спецпрокуратурата, най-накрая главният прокурор да започне да се отчита пред народното събрание и да се въведе механизъм за отстраняването му, въвеждане на лустрация. Всичко това с една цел - законът да важи за всички.

Другият ни голям приоритет - въвеждане на електронно управление. Ние сме единствените, които можем да направим това. Не искам да звуча арогантно, но кой, ако не ние има експертите и знанията да го направи. 2 млрд. лева профука Томислав Дончев за въвеждане на електронно управление за десетилетие без резултат. Това трябва да се промени и най-накрая държавата да влезе в 21 век. Бизнесът и гражданите да спрат да висят по гишета и да се превръщат в заложници на бюрократичната машина. Наред с намаляването на административното бреме, електронното управление ще изсветли редица процеси и ще намали корупцията.

Тези две неща, ако изпълним, ще постигнем и третия си приоритет - да си вдигнем икономиката, да е свободен бизнесът да се развива, страната да привлича инвеститори. Технологични инвеститори сега ни заобикалят. С какво Гърция е по-привлекателна от нас, та Microsoft я избра, за да изгради центъра си за данни? Да не би да имат по-квалифицирани кадри от нас? Нямат по-квалифицирани кадри, но нямат и снимки на чекмеджета с пачки в премиерската спалня. Ето това е големият ни проблем. Корупцията е това, което гони инвеститорите. С нея трябва да се справим, а това ни връща на темата за правосъдната реформа.

3. Първият пробив, който катализира и енергия за промяна, след него последваха разкритията за студения резерв, все теми, свързани с ДПС. Днес, обаче, от вашата партия се чуват и твърдения, че нищо може да се изключва като възможност, включително и колаборация с ДПС. Каква е причината за това разминаване?

Къде сте чули подобни твърдения от нашата коалиция? Бяха изопачени думи на ген. Атанасов, който каза, че няма да търсим подкрепа от ДПС, но при гласуването на законопроектите всеки депутат сам натиска копчето. Ние много ясно заявихме, с кого няма да правим коалиции - с ГЕРБ, с БСП и с ДПС. И удържахме на думата си в миналия парламент.

Именно ние от “Демократична България” с последователните си действия взехме тази хапка - студения резерв, от устата на Доган. Именно ние единствени публично се противопоставяме на това грандиозно обслужване на почетния председател на ДПС - на даването на милиони левове за студен резерв, на удълбочаването на Варненското езеро изцяло в интерес на Доган, на отдаването на кейовата стена без нужните решения...

4. Хората наричат иронично по-малките партии в предишни правителства "полезните идиоти", които подкрепиха и направиха възможни управление чрез корупция и беззаконие. Имате ли стратегия как да не допуснете вие да попаднете като партия в тази роля за в бъдеще?

Стратегията е ясна - като спазваме обещанията си, като не влизаме в безпринципни коалиции, като упорито отстояваме идеите си. Това сме го доказали - че можем да бъдем постоянни.

5. "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" беше трудна коалиция, ще издържи ли дълго след влизането й в Народното събрание?

Ние изминахме дълъг път заедно. И в миналия парламент, както казах, удържахме на обещанието си да не влизаме в коалиции с партиите на статуквото и останахме единни. Но не само това. Колкото и кратък да беше животът на 45-ото Народно събрание, ние се показахме като отговорна формация. Внесохме редица законорпоекти, показахме решителност да задаваме точните въпроси, да отстояваме принципите си заедно. И в този смисъл мисля, че доказахме единството си.

6. В днешно време и фирмите, и партиите изпитват един и същ огромен дефицит и той не е на пари, а на качествени хора. Имате ли достатъчен качествен човешки ресурс, който може да обезпечи участието ви в бъдещо управление?

Кой, ако не ние. Ние имаме не само сериозна програма. Имаме и хората, които да я реализират - като започнем от юристи и икономисти, минем през IT експерти и лекари, стигнем до хора с експертиза в отбраната, в дипломацията и т.н., вижте листите ни. Имаме екипа, с който да управляваме и сме готови да влезем в управление. В никакъв случай обаче това няма да е управление на всяка цена, но не трябва да влизаме и в спиралата на постоянни избори. Включително сме готови и да подкрепим управление, без въпобше да имаме министри, ако това управление е разумно конфигурирано.

7. В София "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" безспорно е водеща политическа сила, но в провинцията популярността й е по-малко. Имате ли вече стратегия как бихте разбили местните феодални структури в страната, които стана известно, че съществуват?

Факт е, че “Демократична България” има огромна подкрепа в столицата. Но е факт и че на миналите избори повече от 50% от гласовете за нас дойдоха от страната. Доказахме, че не сме малка, затворена на жълтите павета формация, какъвто етикет ни лепваха. Затова непрестанно работим, излизаме навън, всеки ден сме буквално по улиците из цялата страна и се срещаме с хората, разговаряме, изслушваме проблемите им.

Що се отнася до втората част на въпроса Ви, истината е, че страната е в тежко състояние и ще трябва време. Но вече се усеща как хората дишат една идея по-свободно, след като на миналите избори се видя, че ГЕРБ вече няма да управляват. Ние затова толкова настояваме на правосъдната реформа. Защото в момента, в който има закон, който се спазва от всички, когато прокуратурата и регулаторите започнат да мерят с един аршин, а не да удрят избирателно политически опоненти, тогава правилата ще започнат да се спазват. Тогава и тези проблеми ще започнат да изчезват.

Много е важно в следващо управление да не се получи това, което сме наблюдавали през годините - новата власт да се разбере със старата да не бъде разследвана. Това сме го виждали във времето - идва Бойко, разбира се със Станишев, никой не е разследван и съден. И се получава така, че новата власт е с разбирането, че щом тя не е пипала, и нея никой няма да я пипне.

8. Кое е вашето (на коалицията) безспорно предимство, което останалите партии и коалиции в сегашната надпревара за 46-то НС не притежават?

В “Демократична България” имаме ясна физиономия и принципи и сме последователни в действията си. На нас може да се разчита.

 

Novini.bg
295 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
малиииии

2021.07.05 | 16:20

2
тоя задминал шиши!!!!!

2021.07.05 | 16:15

1
И как може човек да се запознае с програмата? Току виж сте ме накарали да гласувам. И още един въпрос. За неизпълнени обещания от кого персонално да търся отговорност?

Добави коментар

Водещи новини