ЦИК отхвърли жалба на Карадайъ

  • 17 юни 2021 09:49

  • 3192
  • 0
ЦИК отхвърли жалба на Карадайъ
© Bulphoto, архив

Лидерът на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с Мустафа КарадайъМустафа КарадайъМустафа Карадайъ – български политик от ДПС Мустафа Кадарйъ е роден е на 08.05.1970г. в село Борино, е подал жалба в централната избирателна комисия (ЦИК), с което обжалва решение на Районната избирателна комисия (РИК)-Смолян. Жалбата е подаден чрез упълномощен представител. Причината пък е, че ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с има само едно председателско място от общо десет секции в община Мадан.

„Жалбоподателят счита също така, че не е правилно партия с определена квота от полагащи ѝ се 13 ръководни позиции да бъде изолирана и пренебрегната за 9 поредни секции в едно населено място по отношение на председателската позиция и че направеното от РИК – Смолян, разпределение граничи с дискриминация и умишлено субективно отношение към партия „Движение за права и свободи“, става ясно от решение на ЦИК от 16 юни, публикувано на официалния сайт.

В жалбата си Карадайъ отбелязва, че при определението на състава на секциите е имало постигнато съгласие между партиите и коалициите на проведените консултации, като отказът на представителя на ПП „Има такъв народ“ да подпише протокола не е съпроводен с мотиви в съответствие с чл. 91, ал. 6 от Изборния кодекс, отбелязвайки, че представените по-късно такива не следва да бъдат зачитани.

Избори 2021: Властта, ГЕРБ, САЩ и другите

Жалбоподателят смята още, че от представените мотиви става ясно, че отказът е резултат от незапълнената полагаща се квота за ръководна позиция на ПП „Има такъв народ“, която квота е имало възможност да се попълни, но на консултациите техният представител не е изявил такова желание относно последните три секции с № 221600033, № 221600034 и № 221600035. Според жалбоподателя липсата на волеизявление по време на консултациите и на своевременно изложени мотиви към протокола прави отказа не основателен и незаконосъобразен.

Централната избирателна комисия, след като се запозна с всички документи и обстоятелства по административната преписка, намира жалбата за допустима, подадена в законоустановения срок и от легитимирано лице с правен интерес, срещу подлежащ на обжалване акт на РИК – Смолян, а по същество – за неоснователна.

По темата с подготовката за изборите на 11 юли може да видите и това видео:

Последвайте канала на

Novini.bg
3192 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини