Георги Киряков за изборите: Битката тепърва започва

  • 15 юни 2021 12:50

  • 365
  • 0
Георги Киряков за изборите: Битката тепърва започва
© Bulphoto, архив

Ако трябва да говорим за Видовден и за възмездие - темата е актуална от няколко години насам. Къде е възмездието, кой е виновен, кой е отговорен за голяма степен за забавеното развитие на България. В момента имаме друг етап, защото напрежението и разделението станаха много големи. Това коментира политическият психолог проф. Антоанета Христова пред Bulgaria on air. 

"Миналата година обществото беше изхвърлено в едно безвъздушно пространство, в което атомите на двете крайни позиции застанаха много крайно. Оформиха се две Българии - една България, която не приема и не разбира гледната точка на другата. И една малка част от хора, на които не им е ясно какво се случва", отбеляза тя. 

По думите ѝ те определят какво ще се случи на истинския Видовден, когато ще погледнем не само политиците, но и самите себе си.

Избори 2021: Властта, ГЕРБ, САЩ и другите

Според политолога Георги Киряков положението тепърва ще се изяснява. 

"Битката тепърва започва, тя ще продължи по време на цялата кампания", заяви той.

"Война между институциите имаше преди изборите на 4 април, когато имаше остра конфронтации между Министерския съвет и президентството. Възможно е отново да попаднем в ситуация, в която институциите да воюват до следващите избори, които са президентски, или нови предсрочни избори, както се очертава. Не е малка вероятността това да се случи", коментира още Киряков.

И подчерта, че политиците са служители на обществото.

"Задаваме въпроса дали в България имаме гражданско общество, което да бъде достатъчно ефективно. В демократичните държави, които са устойчиви, неправителствените организации са основен фактор, който успява да влияе върху процесите - и да има добра комуникация с политическите партии, и да се правят добри предложения за ново законодателство и да осъществяват контрол върху неговото прилагане. Нашето гражданско общество е сбъркано по отношение кой, как и колко мотивирано контролира политическите партии. Ето затова се налага и се стига до там, че хора излизат на улицата", коментира от своя страна Христова. 

Тя разкритикува рокадите, които прави служебният кабинет. 

"Служебното правителство чисти шефове на каквито и да е институции. Това е видно. Те имат социалистическо състезание кой да извади повече компромати срещу предишните управляващи. Усещам, че Стойчо Кацаров има особен афинитет към определени нови политики и се опитва да ги положи като основа, за да може след това да се продължи при определени обстоятелства", добави политическият психолог.

А как служебното правителство отчете дейността си за месец от встъпването си в длъжност, вижте тук:

Novini.bg
365 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини