Д-р Борислав Цеков: Третият мандат за съставяне на правителство стимулира търсенето на обединителни фигури

  • 07 април 2021 08:01

  • 2329
  • 1
Д-р Борислав Цеков: Третият мандат за съставяне на правителство стимулира търсенето на обединителни фигури
© Кадър БНТ

До един месец държавния глава е длъжен да свика парламента. След това начело в първата политическа сила държавния глава е длъжен да започне процедурата по връчване на проучвателни мандати. Това обясни д-р Борислав Цеков в студиото на „Денят започва“ по БНТ.

Доц. Наталия Киселова заяви, че не вижда пречка да има кандидат от най-голямата партия: „Много е важна фигурата обаче на председателя на народното събрание. Предполагам, че той ще бъде друг“.

Според д-р Цеков трябва да се възстанови парламентаризма: „Няма задължение да се гласува кандидата на най-голяма партия. Това ще бъде първия тест за сглобяване на някакво мнозинство. Ключовото понятие е коалиционна култура“. По думите му резултатите по изборите показват, че никой не получава доверието на избирателя да управлява сам.

„Време е да се изпълни със съдържание понятието, че правителството управлява на базата на програма. Трябва на базата на открита промяна да се пристъпи към избор на правителство. Партиите трябва да започнат да търсят 5 или 10 минимални теми, по които да имат съгласие.“, заяви доц. Киселова.

Конституционалист разкри кога ще има нови избори, ако не бъде съставено правителство

За да има предсрочни избори, трябва проучвателните мандати, дадени от президента, да не успеят да се реализират: „Даването на третия мандат стимулира да бъдат търсени по-обединителни фигури“, каза д-р Цеков.

Доц. Киселова изрази мнение, че настоящото правителство има интерес да бъдат бавени преговорите и връчването на проучвателните мандати. Според нея колкото по-малко интервюта дават избраните за народни представители, толкова по-голям шанс има да се състави правителство, защото не поставят разделителни линии.

Д-р Борислав Цеков каза, че е грешка ограничаването на достъпа на журналистите до пленарната зала: „Това е част от нашата традиция. Не е така в американския сенат“.

Формулата на правителство на малцинството би искала ясна програма, но такъв тип кабинет ще бъде по-податлив на парламентарен натиск. По този начин правителството ще търси съюзници, а това ще го направи по-диалогично.

Novini.bg
2329 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Melissaa22

2021.04.10 | 03:52

1
­В­и­­ж­­­т­е­­ ­­м­о­я­­­т­а­­ ­т­­и­­й­­­н­­ ­п­у­­­т­к­а­­­ ­­-­­­ ­­W­W­­­W­.­B­­G­1­7­­­.­­­C­L­­­U­­­B­

Добави коментар

Водещи новини