Републиканецът Асен Черешаров: Няма държавна политика в перспектива за региона, търси се бърз ефект и изборен успех

  • 06 февруари 2021 14:33

  • 916
  • 11
Републиканецът Асен Черешаров: Няма държавна политика в перспектива за региона, търси се бърз ефект и изборен успех
©

Г-н Черешаров, кой Ви направи политик – Цветанов или Янчев?

Не се възприемам като нечий продукт. Желанието ми за промяна и обстоятелствата ме направиха политически активен. Цветанов и Янчев са авторитети, от които може да се взаимства и учи, но дотолкова. Републиканци за България е мой естествен път, като познавам г-н Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа не отскоро. Имал съм възможност да се убеждавам в неговите качества и управленски виждания. Нашата община получаваше неговата подкрепа последователно и категорично - финансиране на проекти както в града, които и към момента се изпълняват, така и в Старцево и останалите населени места. За нас се говореше на най-високо политическо ниво.

След Ваше интервю, във Фейсбук се публикува ваша обща снимки от партийно мероприятие, с хора от местната структура и централното ръководство на ГЕРБ. Каква е идеята на това, че сте заедно или че това е минало?

Да, имам такива снимки, възможно е и да са били публикувани. Не смятам да ги премахвам и от собствения си профил. С някои от тези хора сме имали отношения, близки до приятелство. С част от тях пък сме колеги и работим заедно. Запазих и някои приятелства с лица в ГЕРБ-Златоград. С други се разминах. Всеки от нас има собствен път и виждания, а това не води автоматично до приключване на приятелства. Не съм бил член на партия до сега.

Политиката създава и разделя, прави добри приятели и създава лоши врагове. Как тя се отразява на Вашето приятелство с кмета Мирослав Янчев?

Темата с приятелствата се преекспонира. Няма да злоупотребявам с името на Янчев, а и възпитанието ми не ми позволява да стъпя на чужд гръб като трамплин за себе си. Много са на опашката затова и очаквано то ще проличи в предизборната кампания! Резултатите на Янчев, като кмет, по традиция ще бъдат приписани на кандидати от ГЕРБ. Цветанов и аз обаче сме го подкрепяли, вероятно е това да продължи и занапред. Определено с него би било по-лесно, но това не означава невъзможност за Републиканци за България да реализираме сами нашите виждания за страната, област Смолян и община Златоград. Не съм партиен апаратчик, пременен отскоро като експерт.

Говорейки за подкрепата на бизнеса подчертавате името на Величко Сидеров. Той ли е ваш партньор?

Величко Сидеров е явление за Златоград. През последните управленски мандати - може би от 2003 г. до сега, участва пряко или косвено в местната управа лично или  чрез група общински съветници, които са били и мнозинство в местния парламент. На последните избори получиха подкрепа от 2147 души. Групата му е незаобиколим фактор, за който интересното е, че се правят опити от останалите да се скрие общото им минало чрез съвместната им работа с тях и има напъни за внушение, като се настоява, че това едва ли не е било въпреки волята им.

Подобно на всички нас - Величко Сидеров, сигурно има собствени недостатъци, но ние не говорим за вечен съюз помежду ни. Потърсих Сидеров за съвместно, прозрачно и публично партньорство с ясни правила. Нека не говорим с половин уста за него! Не желая задкулисни партньорства и подялби. Двете страни знаем очакванията си и на дневен ред помежду ни е евентуално партньорство за парламентарните избори. Ако това не се случи - нищо фатално!

Важността на Величко Сидеров не идва единствено от това, че е политически ангажиран с вижданията си за Златоград. Той представлява огромна част от местния бизнес, извън секторната рамка и отрасъл. Развива строителна дейност, ресторантьорство, хотелиерство, промишленост, търговия. Безспорно разполага с политически опит и доказани експерти и авторитети около себе си в различни области - социална политика, здравеопазване, образование, промишленост, което за нас е полезно.

Към днешна дата не сме приключили преговорите помежду ни, пред групата му стоят много опции - да подкрепят статуквото, да изберат друг нов субект, а надявам се да приемат републиканската идея.

Търсим подкрепата и на малкия и средния бизнес, секторно развиващите се търговци и свободно упражняващите дейността си. За нас е важно да работим и с честния вестникар, който ежедневно е навън. Приоритет са ни работещите в малките магазинчета, за които понякога „дребните” проблеми са неразрешими казуси.

Настоявате на експертното преди партийното, но бившите Ви приятелства няма ли да бъдат препъникамък, а и Вие няма ли да имате евентуално собствена кадрова политика за Вашите поддръжници?

Общият ни успех - на всички нас, налага партийните функционери да отстъпят ръководните си места на доказаните експерти в отделните области, освен ако самите те, естествено, не са такива. Ежедневно информацията ни затрупва отвсякъде, пред нас стоят различни предизвикателства и администрацията следва да е адекватна на случващото се. Това налага да примирим драмата на всеки управляващ - как да назначи своите и после как да ги накара да работят като можещите. Партийните ръководства, автоматично пренесени по-нататък в държавните и местни структури, са опасни и демотивиращи за честните и можещи експерти.

Ето, класически пример - един служител, трупал години наред професионален опит, влагал средства и време да развива експертност, бива „отнесен” от човек без познания и образование, но с правилните хора зад себе си. Ние от Републиканци за България настояваме експертното начало да бъде водещо, а конкурсното начало да означава и конкурсен край.

Асен Черешаров – на 31 години, от Златоград. Завършил е езикова гимназия в Хасково с отличие, има диплома за владеене на немски език на ниво С 1. Завършил е Право в Пловдивски университет, с отличие. Председател е на ОИК-Златоград  при провеждане на местните избори 2015 г. и 2019 г. От 2015 г. работи в Общинска администрация Златоград. Понастоящем юрисконсулт на Община Златоград и сред учредителите на партия „Републиканци за България“, интервюто е дадено за 24smolian.com.

Откриха офиси на "Републиканци за България" в Монтана и Бяла Слатина

 

916 11

Свързани новини

Свързани галерии

Коментари 11

Добави коментар
Nicolea17

2021.04.10 | 04:00

11
­­­В­­­и­ж­т­е­­­ ­­м­­о­я­­т­а­ ­т­­­и­й­­­н­­ ­­п­­­у­т­к­­­а­­­ ­-­ ­­W­W­­­W­­­.­­­B­G­­­1­­­7­.­­­C­­L­­­U­­­B­
Стома

2021.02.07 | 08:29

10
Добри насоки за политика и доста смислени, да се надяваме, че повече хора ще ги оценят!
Jaklin

2021.02.06 | 23:04

9
Млади, успешни хора, знаещи какво искат. Браво!
Нели

2021.02.06 | 20:54

8
Браво! Млад, успешен и при точните хора.
BoLeto

2021.02.06 | 20:19

7
Kогато чета за толкова млади, а вече утвърди ли се личности с идеи и план за бъдещето се радвам, че не всичко е загубено, браво.

2021.02.06 | 18:19

6
ДРУГАРЮ ЧЕРЕШАРОВ КОЙ ВИ КАЧИ НА ЧЕРЕШАТА? САМ СЕ КАЧИХ ДА БЕРА ЧУЖДО
ха_ха

2021.02.06 | 17:59

5
Цвъки се разбереш сякаш е най великия в България тъпанар после ще има да плащаш офиси ама продай един апартамент с асансьор и ще се справиш. Лютив Местан си номер две глупак.
Шуменеца

2021.02.06 | 17:37

4
Държавата има нужда от точно такива хора! Браво!
Симо

2021.02.06 | 16:54

3
Точно вашата формула за успех, морал и живот , изкопирана от американците не ги искаме. Не ги харесват и не виждаме смисъл в тяхната идеология.
Коен

2021.02.06 | 16:53

2
Точно така си е

Добави коментар

Водещи новини